Menu
RSS
A+ A A-

САВИНА ГАЛЕРИЈА ТРАЖИ СВОЈЕ ЊИВЕ!

Након што је недавно Општинска комисија за заштиту, уређење и коришћење пољопривредног земљишта у државној својини у општини Шид утврдила да се 4.800 хектара ораница и других површина налази у власништву државе поново се покренула прича о којој је наш лист писао у више махова. Ради се наиме о повраћају осам катастарских јутара земље Галерији слика Сава Шумановић у Шиду које су некада било власништво једног од највећих српских сликара модерног доба Саве Шумановића. Када је мајка чувеног уметника из Шида Персида Шумановић почетком педесетих година прошлог века сачињавала дародавни уговор са општином Шид поред неколико стотина платана, слика, скица, спомен-куће и радне собе славног уметника поклонила је и осам јутара најбоље сремске земље која се налазила у њиховом приватном власништву.


Од тада се не зна поуздано што је са овом земљом и где се она тачно налази. Према тврдњама старијих Шиђана то би се могло веома лако утврдити. Јер славни уметник из Шида је управо на свом имању често сликао и ако ништа друго по чувеним пејзажима Саве Шумановића могао би се утврдити терен где се налази земљиште које је некада припадало једног од најзнаменитијих шидских породица. 

Иако нема поузданих података по свему судећи земљиште о коме је реч највероватније је уступљено тадашњем ПД Јединство из Шида које је расформирано шездесетих година прошлог века. Након њега имовина овог Пољопривредног добра прешла је у тадашњи ПИК Шид а након његовог нестанка власништво над пољопривредним земљиштем где се по свему судећи налази и земља Шумановићевих преузела је ИМ Срем из Шида. Постоји опасност да је ова фирма пре неколико година приликом продаје преко 800 хектара пољопривредног земљишта уједно продала и део земљишта које је по слову уговора између општине Шид и мајке Саве Шумановића припадало Галерији слика која носи име славног уметника.  Но и ту има решење.

Наиме управо ИМ Срем у стечају располаже са највећим пољопривредним површинама које су у власништву државе и то управо у катастарским општинама Шид и Беркасово где се по свему судећи и налази земљиште које је припадало породици Шумановић.  Иако није реч о великим површинама, повраћај овог земљишта Галерији слика значио би много за најзначајнију културну институцију у овом делу Срема. Тим пре јер је шидска Галерија ове године организовала низ значајних манифестација а у току су и значајни пројекти од којих је најважнији израда новог каталога у коме ће се налазити животопис и уметнички опус једног од највећих српских сликара двадесетог века а за то су потребна велика материјална средства. 

Јавност у Шиду с правом очекује од Управног одбора Галерије као и од других институција и невладиних организација да ових дана покрену иницијативу да држава Србија преко надлежних органа и министарства посебним актом донесе одлуку да се изврши повраћај земљишта које по слову уговора између општине Шид и мајке Саве Шумановића, Персиде припада шидској Галерији. Тиме би се на неки начин исправила неправда према славном уметнику који је трагично страдао у усташком погрому 1942. године на сремскомитровичком гробљу са неколико хиљада родољуба Срема.  

Ових дана у новом каталогу Галерије слика Сава Шумановић у Шиду налази се оригинал дарованог уговора између мајке Саве Шумановића Персиде и општине Шид коју је представљао тадашњи председник Народног одбора општине Драга Симановић који је сачињен 17. децембра 1953. године у Шиду. У њему су тачно назначене парцеле и катастарске општине у којима се налази земља Шумановићевих која је заједно са платнима чувеног уметника и његовом спомен-кућом поклоњена општини Шид. Дакле потребно је само мало више ангажовања надлежних служби и веома лако би се дошло до података ко је у овом тренутку корисник пољопривредног земљишта и винограда породице Шумановићевих које су поклоњене Галерији слика која носи његово име.

Последње информације које смо добили у шидској Галерији говоре да се у овај случај укључио и Покрајински секретаријат за културу из Новог Сада који је обећао помоћ у решавању овог питања.