Menu
RSS
A+ A A-

БОСУТСКЕ ШУМЕ УСКОРО БЕЗ МИНА

Настављају се радови на разминиравању у Јамени и Моровићу



bosutske-sume-mine.jpg

 Међународна фондација за разминиравање обезбедила два милиона долара за наставак радова на уклањању мина у реонима села Јамена и Моровић


Према речима Петра Михајловића директора Центра за разминиравање Србије ових дана је Међународна фондација која се бави овом проблематиком у свету безбедила два милиона долара за наставак радова у реону Босутских шума у атарима села Јамена и Босут.

Како је изјавио Михајловић захваљујући овој донацији у наредном периоду биће разминирано око 705 хиљада квадратних метара простора на коме се налазе заостала минско-експлозивна средства из ратних сукоба двадесетих година.


Тендер за извођача ових изузетно сложених о пасних радова трајаће до 20 новембра а како истиче Михајловић очекивања су да ће први радови на уклањању мина и других експлозивних средстава уследити већ у првој недељи децембра месеца.

Иначе највећи део простора на граничној линији између Србије и Хрватске у реону Босутских шума разминиран је у претходних неколико година. Према проценама стручњака Србији је за комплетан пројекат разминирања терена на којима се налазе минско-експлозивна средства укључујући ту заостале бомбе и мине након НАТО бомбардовања потребно преко 35 милиона долара.