Menu
RSS
A+ A A-

НОВИ ЖИВОТ ЗЕЛЕНЕ ОАЗЕ

ЕТАПНО ОБНАВЉАЊЕ СЛОВАЧКОГ ПАРКА У ШИДУbiciklisti.jpg

 

Словачки парк, један је од највећих паркова у Шиду, простире се на површини од 27.178,70 квадратних метара, засађен тридесетих година прошлог века, право је богатство различитог дрвећа и могло би се рећи, права зелена оаза. У њему су заступљене аутохтоне листопадне врсте као што је липа, топола, кестен, платан, јасен, багрем, смрека, јела и јавор.

- Својевремено је највише било топола и јаблана с обзиром да су брзорастући и да имају век од 150 година, али већ после 100-те године почињу да пропадају. Јаблан је оболео од гљивице "дотихиза", која напада срж стабла, што није ништа неуобичајено.

Такође су смреке напали поткорњаци који буше стабло, црпе сокове и дрво се суши. Ту нажалост нема превенције. Интересантно је да у овом парку нема ниједног стабла храста - истиче дипл. инж. шумарства Милена Петко, руководилац на одржавању зелених површина у ЈКП  "Стандард".


С обзиром на старост стабала, како каже наша саговорница, у јесен 2006. године се кренуло са етапним сађењем нових садница  брезе, платана, јавора, јаребике, црвенолисне шљиве, еводије те неколико врста украсног жбуња у делу поред главног пута.


- Ово је тек почетак обнављања парка новим садницама и то ће трајати у периоду три до пет година - каже Милена Петко. - Због велике површине, парк делује као шумарак и трудићемо се да обогатимо колорит парка односно да унесемо дрвеће са различитим бојама лишћа, али и по висинској разлици.

Неопходно је уредити и стазе, поставити клупе и корпе за отпатке, а пре свега наши суграђани треба да чувају ово зелено богатство.