Menu
RSS
A+ A A-

АКТИВ ЖЕНА У МЕСНОЈ УПРАВИ БИКИЋ ДО

Учествују у многим акцијама чланице актива жена Бикић ДолаДвадесетак жена окупљених у Активу жена у Месној управи Бикић До укључене су у многе акције које се одржавају у овој МУ. Актив нам је представила његова председница Невенка Бобаљ.


Актив је основан још пре две деценије и тада нас је било око 25 и биле смо веома активне - прича Невенка Бобаљ. - Организовали смо прославе за Осми март и увек је сала била пуна, издавали салу и посуђе за свадбе и испраћаје у војску, учествовале на спортским такмичењима, највише у одбојци, куглању и риболову.


А онда су уследиле ратне страхоте 1991. године и жене су се укључиле у акције Црвеног крста у прикупљању гардеробе, пекле кифле и колаче те на друге начине учествовале у хуманитарним акцијама. Међутим, временом су активности утихнуле. Пауза у раду је уследила све до 2003. године, када је у село стигао допис о одржавању спортских такмичења у Општини и рад Актива жена је обновљен, а Невенка Бобаљ поново изабрана за председницу. А нови почетак није био лак...


- Морала сам ићи од куће до куће и разговарати са женама и објашњавати им да је потребно да се укључе како би се видело да смо и ми активне. Кренуле су спортска такмичења у одбојци, натезању конопца, пикаду, забавним играма на полигону као што је вођење лопте или скакање у врећама... Поново се окупило нас 20 и започели смо са бројним активностима - каже Невенка Бобаљ.


Крајем септембра, Бикићанке су биле домаћини у такмичењу у одбојци, а у госте су им дошла жене из Кукујеваца, Ердевика и Моровића. После спортских такмичења, уследило је дружење у сали Дома културе. Наша саговорница истиче да се у рад Актива укључило мање младих жена већ су ту углавном жене у средњим годинама па и нешто старије. Обично се жене правдају да немају времена, а када само једном дођу, онда су веома активне.


- После кречења Дома културе, помагале смо у чишћењу и спремању просторија као и уређењу простора испред Дома. Захваљујући спонзорима и добровољним прилозима, купили смо мрежу за одбојку и пет лопти као и пикадо. Финансијски нам помаже Месна управа Бикић До као и стални спонзори "Таца" и Јанко Ромањак - рекла нам је на крају Невенка Бобаљ.