Menu
RSS
A+ A A-

У ЧАСТ ПУДАРА

“ПУДАРСКИ ДАН” У ОРГАНИЗАЦИЈИ СКУД “ЈЕДНОТА”



pudari.jpg

 

 

 

 

 

 

Манифестација “Пударски дан” ове године добила је богатију форму, јер се поред кувања тзв. пударског паприкаша, организатор СКУД “Једнота” потрудио и да организује изложбу ручних радова и старинских јела, као и дегустацију вина.

На богато уређеном штанду били су изложени и многобројни ручни радови, затим гужваре са маком и орасима, те герхењи, традиционално словачко јело са кромпиром. Додатна објашњења су давале Марија Сухањи и Невенка Бажик, те Андрија Зварец.


У улози домаћина нам је био и Самко Шинка, члан Управног одбора, напомињући да је циљ ове манифестације да се сачува традиција. Сазнајемо да се пударски паприкаш кува искључиво од пилећег меса уз додатак кромпира, лука, ситне паприке...


Пудар је био најстарији члан породице, који је био задужен за чување винограда где је и спавао и себи је кувао паприкаш. Желимо да сачувамо обичај припремања пударског паприкаша и ове године смо имали 15 екипа, које су се такмичиле. Планирамо да већ следеће године ова манифестација траје више дана и да почне другог викенда у септембру – каже Станислав Ђерчан, председник СКУД “Једнота”.


И док су се паприкаши крчкали, посетиоци су могли да разгледају етно изложбу и да пробају вино врхунских произвођача као што су Драган Крсмановић, Станислав Ђерчан, Штефан Фаркаш из Шида и Андрија Тот из Ердевика. Домаћини су припремали и познати ”зузикови паприкаш“ од пилећих желудаца, а на крају су се сви дружили уз вечеру и добру музику “Ритам Срема” из Мартинаца.