Menu
RSS
A+ A A-

ЕТНО ЗБИРКА ОД ПРОЛЕЋА

ПЛАНОВИ УДРУЖЕЊА ЖЕНА "МОРОВИЋАНКЕ" ИЗ МОРОВИЋАetno_zbirka.jpg

 

 

Удружење жена "Моровићанке" из Моровића, организовало је минулог лета први Етно дан и до новог фестивала следеће године има доста времена, међутим, када је у питању чување традиције посла увек има. Наиме, Моровићанке планирају да поставе сталну етно збирку и на томе предано раде.


- На нашим таванима је права ризница старина које су у паучини и прашини и предстоји нам да све то прикупимо, по потреби рестаурирамо и изложимо. Наши мештани нам могу пријављивати интересантне предмете и ми ћемо то прикупљати - истиче Гордана Танацковић Бешевић из Удружења "Моровићанке".


Жене планирају да у ову активност укључе и ученике у селу и рачунају на свесрдну помоћ наставнице музичког образовања Петре Драгановић, иначе потпредседнице Удружења. Сви предмети који буду донети, биће евидентирани и обрађени. За сада остаје отворено питање где би етно збирка била постављена. Варијанте су сала за венчање, просторије удружења жена или хол Дома културе или...


- Најбоље решење би било када би се нека кућа у центру села претворила у музеј, односно етно кућу. Очекујемо и подршку Месне управе да решимо ово питање јер би у том случају имали на располагању и двориште где би могли поставити, рецимо, и чардак или амбар, плугове и друге алате. Све би то онда представљало туристичку понуду нашег села - наводи Гордана Танацковић Бешевић.