Menu
RSS
A+ A A-

ВИНА ПОБЕДНИЦИ

ПО ТРИНАЕСТИ ПУТ У БЕРКАСОВУ ПРОСЛАВЉЕН СВЕТИ ТРИФУН


enolozi.jpg

 

 

На дан Светог Трифуна, заштитника винограда, 14. фебруара, већ традиционално и шидски виноградари одлазе у винограде где се обави обред освећења чокота.

Након што је у јутарњим часовима свештеник Милан Пршић,  у присуству виноградара и представника Месне управе Беркасово  освештао беркасовачке винограде, у Дому културе почело је прикупљање узорака прошлогодишњег вина.

Комисија у саставу Душан Тадић,  дипл инж. - енолог, Слободан Шапоња,  дипл. инг-енолог и Српко Михајловић,  дипл инж. - технолог почели су поступак оцењивања узорака.


Од белих вина на овом подручју најчешће се производи италијански ризлинг, шардоне, совињон и бело мешано, а од црних гаме, кабарнет совињон и домаће сорте.


Комисија је прогласила најбоља вина. Пријављена су 32 узорка, 21 белог и 11 црвеног. У категорији белих вина додељене су по три прве, три друге и три треће награде. Свеукупни победник је Павле Скленар  из Шида  коме је припао прелазни пехар, пехар за прво место, златна медаља и диплома.

Првонаграђени су још Мирослав Сокол  из Бикић Дола  и Милорад Валентировић  из Беркасова. Друго место припало је Перици Дермишеку  из Сота, Миодрагу Митровићу  и Предрагу Митровићу  из Беркасова. На трећем месту нашла су се вина Ђорђа Вркатића из Беркасова, Зорана Стојановића  и Станислава Ђерчана  из Шида.


У категорији црних вина додељене су три награде. На првом месту је Ђорђе Борак  из Ердевика,  другом Мирослав Сокол  из Бикић Дола  и трећем Андрија Тот  из Ердевика.