Menu
RSS
A+ A A-

ПРАЗНИК ДОБРОГ ЗАЛОГАЈА

У ШИДУ ОДРЖАНА ТРАДИЦИОНАЛНА 11. сремска кобасицијадаkobasice.jpgУ организацији СКУД "Једнота" у Шиду је 9. и 10. фебруара одржана традиционална 11. сремска кобасицијада. Првог дана је одржано такмичење у брзом клању свиња и обраде меса уз учешће шест екипа.

Екипа је бројала три такмичара, а најбржа је била екипа "Агропапука"  из Кукујеваца,  са временом 10 минута и 40 секунди. Друго место је припало екипи "Митин млин"  из Шида са временом 12 минута и 23 секунде, а треће место екипи "Иштоковић"  из Бачинаца  који је требало 12 минута и 35 секунди.


Екипе су радиле под будним оком жирија који су чинили председник Звонко Мајер и чланови Мирослав Супавски  и Жељко Ковачевић.  Такмичење је одржано на помоћном терену ФК "Једнота" а увече је у Словачком дому било проглашење победника уз уручење признања и богату вечеру. За добар штимунг су се побринули оркестри "Ритам Срема" и "Шидски трубачи".


Други дан манифестације је протекао у знаку домаће суве кобасице, а стручна комисија је оценила укупно 48 узорака кобасица коју су донели произвођачи из Шида, Сремске Митровице, Бачке Паланке, Кузмина, Беркасова, Великих Радинаца и Лаћарка. Као и минуле две године и овога пута су узорке оцењивали Гордана Сврзић,  дипломирани хемичар, председница комисије и чланови Милорад Поповић  и Лазар Бошњаковић,  дипломирани инжењери технологије, сви са Института за прехрамбену технологију из Новог Сада.kobasice_nagrada.jpgСви изложени примерци кобасице су били под шифром, а комисија није имала ни мало лак задатак јер је требало оцењивати спољашњи изглед кобасице, изглед и састав пресека, уједначеност мишићног ткива, боју, конзистенцију, мирис и укус.

Према оцени комисије, најбољу кобасицу је произвео Стева Пешка  из Шида и освојио прво место са збирном оценом 8,66. Друго место је припало Јовану Буројевићу  из Шида са оценом 8,55, а треће место Браниславу Чобановићу,  такође из Шида са оценом 8,33. Најбољима су припале златна, сребрна односно бронзана плакета, а свим учесницима дипломе.


Проглашење је уследило уз богату вечеру и добар штимунг тамбурашког оркестра "Кузминци" те игру и песму бројних посетилаца и гостију.

Стручна комисија је нагласила и да је начињен знатан напредак у погледу квалитета кобасица у односу ан претходне две године, те изразила очекивања да ће се следеће године квалитет још више поправити.

СКУД "Једнота" се и овога пута показала као добар организатор и домаћин, а у гостима су имали и Јозефа Жишку,  градоначелника града Тренчин из Републике Словачке који је допутовао са супругом, те искористио ову прилику и да уручи уџбенике на словачком језику ученицима ОШ "Сремски фронт", који факултативно похађају наставу словачког језика са елементима националне културе.