Menu
RSS
A+ A A-

ФАВОРИЗОВАТИ ПОСЕБНЕ ВИДОВЕ ТУРИЗМА

ВЕЛИКЕ ТУРИСТИЧКЕ МОГУЋНОСТИ НАШЕ ОПШТИНЕdzivdzanovic.jpgТуризам је делатност на коју наша општина озбиљно може да рачуна у што скоријој будућности, али да би се зарадило мора и да се уложе средства и одговарајућим маркетингом привуку гости, јер природне лепоте и културно-историјски споменици сами за себе нису довољни. Са тиме се слаже и Срђан Џивџановић, генерални секретар Пословног удружења туристичких агенција Србије, са којим смо разговарали у Моровићу приликом посете Етно фестивалу.


- Ми смо дуже време присутни у општини Шид, која има потенцијале за развој туризма, посебно у категорији тзв. посебних видова туризма, као што су бициклистички, ловни, риболовни, параглајдинг... Реч је о мањем броју корисника, али се постиже већа цена и зарада. Због географског положаја, Моровић треба што пре да изврши категоризацију туристичког смештаја, како би се уз редовне активности сеоског домаћинства примали и туристи - истиче Срђан Џивџановић.


Према његовим речима, акценат би требало ставити на бициклизам и обележити трасу од Моровића до Засавице у дужини од 39,5 километара. Минимум је инвестирања и потребна је добра пропаганда. Обзиром да у Шиду делује агенција "Тиме тоурс" која има лиценцираног водича, према речима Џивџановића, туриста који дође у Моровић свакако ће обићи и Шид и Ердевик, Привину Главу...


- Добра могућност би била да се рецимо одржи Светски дан чишћења у којој би учествовала деца, која би одређеног дана сакупљали смеће и отпатке поред реке. На тај начин природа би била лепша, а код деце би се подигла еколошка свест - каже Џивџановић.


И Зоран Петровић из агенције "Тиме тоурс" се слаже да су наши туристички потенцијали велики и каже да се за наше природне лепоте интересују и странци.
- Један руски инвеститор ускоро треба да јахтом доплови у Београд и крене на "терен" па би требало да посети Моровић и Ердевик. Руски инвеститор је заинтересован за изградњу еко-кампа, али је упознат и са вишеструким газдовањем на одређеном подручју где су надлежности "Вода Војводине" и "Војводина шума" а тражи се поједностављена процедура инвестирања - открива нам Зоран Петровић и додаје да би било добро када би се подручје Босута и Студве прогласили заштићеним подручјем од републичког значаја.