Menu
RSS
A+ A A-

ЕТНО ТУРИЗАМ ВЕЛИКА ШАНСА

МОРОВИЋ

etno-morovic.jpg

Минула манифестација Моровићко лето показало да постоји велики интерес за развој сеоског туризма у овом месту


Моровић се по много чему издваја од осталих места у општини. Пре свега његов положај и окружење дају му посебну лепоту али истовремено и отварају могућност за развој многих привредних делатности. Тога су свесни и у месној управи Моровић која ће у наредном периоду дати приоритет развоју сеоског туризма.

Према речима Миладина Пинића председника Месне управе Моровић минула манифестација Моровићко лето показала је још једном да постоји велики интерес како становника овог места тако и бројних туриста да током године бораве у селу које лежи на рекама Босут и Студва.


- Више смо него задовољни овогодишњом туристичком манифестацијом Моровићко лето. Поред великог броја гостију који су присуствовали бројним садржајима који су били на програму, организовали смо и неколико стручних семинара и предавања све у циљу да што пре кренемо у реализацију веома амбициозног плана када је у питању развој сеоског туризма у нашем месту.

Посета покрајинског секретара за рад Мирослава Васина била је и прилика да се упозна са стањем у нашем месту. Према његовим речима покрајински секретаријат на чијем је он челу у најскорије време понудиће веома повољне програме запошљавања пре свега жена са овог подручја и то у области туризма као и другим делатностима. Очекујемо ускоро и посету председника Извршног већа АП Војводине мр Бојана Пајтића кога ћемо такође упознати са потенцијалима нашег места и од кога такође очекујемо помоћ у реализацији бројних пројеката које планирамо у будућности - истиче Пинић који се нада ће резултати доћи већ и идућој туристичкој сезони.


Да ови планови нису без основа најбоље говори податак да се Моровић са правом убраја међу најлепша насеља у Војводини. Две реке Босут и Студва, четири моста, окружење Босутских шума, близина ауто пута Београд - Загреб и идеални услови за ловни и риболовни туризам више су него довољни да се са великим оптимизмом крене у правцу изградње бројних објеката који би били у функцији развоја туризма у овом селу. Оно што Пинића као и остале становнике Моровића као и других места уз реке Студву и Босут је појава сочивице која је буквално овог лета "оковала" површине ових река. Зато ће како нам је изјавио у што скорије време заједно са надлежним општинским службама и органима покренути иницијативу да се подручје уз реке Босут и Студву прогласи за специјални резерват природе (слично као у Засдавици) чиме би по његовим речима Покрајина и Република убудуће водили далеко више рачуна о биљном и животњском свету у овим рекама које и поред овог проблема и даље спадају међу најнезагађеније у Србији.


Што се тиче комуналне проблематике Пинић истиче да ће ове јесени уследити уређење центра села као и приобаља на рекама Босут и Студва а у плану је и изградња фонтане која би се налазила у самом центру Моровића.