Menu
RSS
A+ A A-

УЗ СЛАТКО И ТУРИЗАМ


Милован Тешановић, произвођач воћа и слатког из околине Ваљева, на "Слатком штанду" у Моровићу

slatki-turizam.jpg

 

 

 

Међу штандовима на "Етно дану" одржаном у Моровићу, посебну пажњу је привлачио, слободно би се могло рећи "слатки штанд" Милована Тешановића, из села Ђурђевца код Ваљева. Милован је узорни произвођач воћа али и слатког те његова искуства могу послужити и индивидуалним произвођачима на нашем подручју.

- Дугогодишњи сам произвођач воћа и на три хектара производим шљиве, крушке, дуње, трешње и вишње. Од пре две године сам почео да производим слатко од домаћег и шумског воћа на природан начин и појављујем се на сајмовима здраве хране - каже нам Тешановић док посетиоцима нуди своје производе на дегустацију и одговара на њихова питања.

Милован се определио за производњу слатког од вишања, дуњама са орасима и сувим грожђем, беле и црвене трешње, а прави деликатес је слатко од шумског воћа и то боровнице, купине, шумских јагода, рибизле те од дивље руже.

Такође производи и ликере од вишње и ораха. Рецимо, боровницу бере на планини Медведник али набавља и од других берача, а све се припрема по старој опробаној вековној рецептури. Ови слатки производи су паковани у теглице од 100, 250 и 300 грама и лако налазе пут до купаца. Наш саговорник нам рече да очекује род од 30 тона пожегаче што углавном одлази на страно тржиште, а пре производње слатког, бавио се сушењем шљиве па је у сезони осушио око осам тона шљива.

- Сада се припремам за сеоски туризам па ће туристи већ од следећег лета боравити у мом домаћинству. Одмараће се уз здраву домаћу храну и поменуто воће, уживати у природи... Од Ваљева је моје село удаљено 15, а од Бање Врујци 12 километара тако да ће гости моћи у обилазак и ових дестинација - рече нам на крају Тешановић и примећује и да ово наше подручје има добру перспективу за пласман здраве хране и сеоски туризам.