Menu
RSS
A+ A A-

ПРИСУТНЕ НА ЕТНО ПРЕЗЕНТАЦИЈАМА

УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА ИЗ ЈАМЕНЕjamencanke.jpg

У фебруару прошле године, у Јамени је основано Удружење жена, а иницијатор је била Милка Зарић која је успела да окупи 12-ак жена од 20 до 60 година, које су спремне да негују традицију.


- Није било лако окупити жене али сам уз велику упорност ипак успела - започиње разговор Милка Зарић. - Жене су некако убеђивањем добиле вољу и кренуле смо са радом и одмах смо имале презентације у Новом Саду, Београду, Руми, Пожаревцу... Одлазак на етно фестивале доста кошта али смо се сналазиле јер су управо ти фестивали могућност да представите оно што радите.


Наша саговорница истиче да су се представиле и на Куленијади у Ердевику па у Шиду на летњег Светог Николу 22. маја и наравно на Етно фестивалу у Моровићу. Милка Зарић даље наводи да су Слободанка Перић, Вукосава Ђурић и Нада Јанковић "задужене" за вез, Каћа Јеж шије, Јелена Зарић прави колаче, Љиља Ђукић торте, Рада Аничић прави сувенире, Цица Вечић израђује старинске пешкире и куварице, Петра Николић прави крофне, Цица Јанковић ајвар, слатко и пекмез, Милка Зарић тка, Мира Ремић се бави сеоским туризмом.


- Што се тиче сеоског туризма, сарађујемо са агенцијом "Давид" из Руме и наше опредељење је викенд туризам од петка до недеље са смештајем по кућама. Био би добро када би имале једну празну кућу коју би уредиле као етно кућу. Некако се навише састајемо зими, а практикујемо да се дружимо недељом у пет поподне - каже Милка Зарић.