Menu
RSS
A+ A A-

У РАЈУ НЕМА НИ РИБЕ НИ ТУРИСТА

НЕВОЉЕ МИШЕ БЕЛАНА ИЗ ЉУБЕ

ribnjak.jpg

   

Миша Белан је планирао да се посвети сеоском туризму. Могао је пуно тога да понуди туристима у "фрушкогорској оази". Али, њему је срећа окренула леђа.


Регистровао је својевремено своје пољопривредно газдинство Миша Белан из Љубе за бављење туризмом јер уз постојећа три рибњака на око два хектара, планирао је овај узорни домаћин да се посвети сеоском туризму. Амбиције су ту али не и новац па је Белан покушао уз помоћ кредита да дође до новца како би изградио потребне објекте за смештај туриста. Тако би "Фрушкогорска оаза", како је назвао овај комплекс, заиста била рај за туристе.


- До сада сам у три наврата тражио кредит што од Покрајине што од Републике али нажалост од тога није било ништа - резигнирано прича Белан. - Тражио сам првобитно 100 хиљада евра, а сада бих био задовољан када бих добио и 50 хиљада. Планирао сам да око постојеће викендице изградим бунгалове за смештај гостију, просторију за ручавање и друге пратеће објекте...

Наш саговорник истиче да би гостима имао шта да понуди почев од лепе природе и окружења, мира и тишине, пецања на рибњаку, те домаће хране произведене у његовом домаћинству па до туристичких обилазака фрушкогорских манастира, као и других знаменитости у ближој околини. У овај посао је требало да се укључи цела породица Белан јер би за сваког од укућана, супругу, кћерку и сина, било посла.


Али ни једна невоља не иде сама па осим тога што није добио тражена средства, Белана је пролетос задесио велики пех. Непознати лопови су искористили његово одсуство са рибњака неколико дана и изловили, према његовој процени између 4,5 и пет тона квалитетне рибе, махом шарана (неки примерци су били и до 15 килограма, толстолобика , амура и сома.


- Претрпео сам велики губитак што ме је још више депримирало, јер сам на исхрану рибе потрошио око вагон кукуруза и 70 метричких центи "тритикала". Колико сам уложио у изградњу рибњака и друга улагања, могао сам тада купити два двоипособна стана у Новом Саду. Из једног рибњака сам испустио воду и вршим припрему дна (како налажу прописи) да бих поново напунио водом, а онда то треба порибити - каже Миша Белан.