Menu
RSS
A+ A A-

КО ЧУВА НАШУ РИБУ И РЕКЕ?

УСМЕНЕ НОВИНЕ У МОРОВИЋУ



morovic1.jpg

Око 500 нових радних места у овој години биће отворено на територији наше општине. У Адашевцима ће се градити две фабрике, једна за аутомобилску индустрију и белу технику, а друга за производњу молерских алатки.

У старту би се запослило око 200 радника, а већ у мају Биг Бул би кренуо са радом кланице, где би се запослило других 300 радника - рекао је, између осталог, председник Општине Шид Мита Аврамов на усменим новинама у Моровићу, одржаним 30. марта 2008.


Представници локалне самоуправе су се и овог пута представили мештанима, а они су тражили одговоре на питања везана за проблематику из свакодневног живота. Проблем села је одлагање смећа, као и у другим срединама. Новооснованом женском рукометном клубу неопходна је финансијска помоћ, што је овом приликом и обећано.

Петру Драгановић је интересовало шта општина нуди за развој туризма, с обзиром да су у Моровићу заинтересовани за сеоски туризам. Такође, њу је интересовало шта се чини за побољшање здравствене услуге код специјалистичких прегледа, где се недопустиво дуго чека.А други дискутанти су чак именом прозвали поједине лекаре  због некоректног понашања и упућивање на прегледе искључиво у приватне клинике.

Предраг Вуковић и Мита Аврамов су објаснили да се за развој туризма ова власт озбиљно ангажовала, а руски привредници су заинтересовани за неке терене на подручју наше општине. Можда једино утешно у одговору др Светозара Манојловића у области здравствене заштите је то што је у припреми закон по ком ће се лекари морати определити или за рад у друштвеним здравственим институцијама или у приватним, а не као до сада на обе стране.


Постављено је и питање која је то логика да рибу у рекама у Моровићу чувају људи из Руме или Новог Сада.
- Томе је кумовало Министарство за пољопривреду. Ми смо још у мају прошле године и за језера којим газдује Национални парк Фрушка гора тражили да пређе у надлежност локалне самоуправе. Поново смо у децембру поставили то питање, али смо до данас остали без одговора. Не дају нам да газдујемо - одговорио је председник Општине Мита Аврамов.


- Министарство добија новац и за путеве па опет ништа не ради. Док не почнемо блокирати путеве, неће се овај проблем почети решавати. Али, ако 11. маја победимо на изборима, све ће бити другачије - рекао је Предраг Вуковић, директор ЈП за грађевинско земљиште и стамбене услуге.


Зашто се према Строшинцима не отвори прелаз, било је једно од питања, а одговор је да је то проблематика која се решава на нивоу државе па тако упркос интересу, општина не може пронаћи могућност да се то реализује. А затражен је и одговор како у селу може да ради пет пилана кад не испуњавају основне услове. Обећано је да ће се проверити имају ли оне уопште дозволе за рад.