КОНСТИТУИСАН НОВИ САЗИВ СО ШИД И ИЗАБРАНИ ЧЕЛНИ ЉУДИ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

dabic.jpgВерификацијом свих 39 одборничких мандата, у среду 18. јуна конституисан је нови сазив Скупштине општине Шид. Конститутивну седницу отворио је најстарији одборник Милош Јовковић који је председавао седницом све до избора председника и заменика председника Скупштине општине Шид.

Извештај о протеклим вишестраначким изборима у општини поднела је Снежана Миљановић, председник Општинске изборне комисије, истичући да су они протекли у најбољем реду и да сходно томе Верификациони одбор може потврдити мандате новоизабраним одборницима.

Подсетимо још једном да је од 39 одборничких места коалиција око Демократске странке освојила 18 одборничких места, Српска радикална странка 13, Демократска странка Србије – Нова Србија 5 и Социјалистичка партија Србије – Партија уједињених пензионера – Јединствена Србија 3 одборничка места.

Након потписивања коалиционог споразума између ДС, ДСС и СПС-а створена је одборничка већина од 26 одборника, чиме су створени услови да се изврши избор најодговорнијих функционера, органа и тела у општини Шид. Потом је председавајући Милош Јовковић констатовао да су пристигла два предлога за избор председника Скупштине општине Шид. Кандидатуру Живка Трбука потписало је 26 одборника, док је кандидатуру Миланке Воркапић потписало 13 одборника.

trbuk.jpg

  Уследило је гласање на коме је са 26 гласова за новог председника Скупштине општине Шид изабран Живко Трбук, грађевински инжењер из Шида. Са истим бројем гласова за заменика председника СО Шид изабран је Драган Панић, одборник из Сота. За секретара СО Шид постављен је Бојан Грубановић, дипломирани правник из Шида.

Одмах након саопштавања резултата гласања за реч се јавио председник одборничке групе СРС Мита Аврамов који је честитао новоизабраним функционерима, истичући да се нада да владајућа коалиција неће дуго трајати, истовремено обећавајући да ће се СРС трудити да буде конструктивна опозиција у општинском парламенту. Потом су 13 одборника СРС напустили заседање конститутивне седнице СО Шид.

Након што је преузео вођење седнице новоизабрани председник СО Шид Живко Трбук констатовао је да је стигао предлог за избор председника општине Шид. Одборничка група ДС, ДСС и СПС предложила је за најодговорнију функцију у општини Миленка Дабића, дипломираног економисту из Шида, за кога је гласало 26 одборника.

Новоизабрани председник општине Миленко Дабић је након полагања свечане изјаве у свом кратком обраћању истакао да ће се трудити, заједно са својим сарадницима, као и са коалиционим партнерима, да се у наредном периоду учине значајни кораци у решавању бројних проблема у општини како би ова средина у најскорије време изашла из круга неразвијених општина у Војводини и Србији.

odbornici.jpg

– На том путу биће нам потребна помоћ свих оних који желе добро овој средини – истакао је новоизабрани председник општине Шид Миленко Дабић. Одборници су потом, са такође 26 гласова, за заменика председника општине Шид изабрани Срђана Малешевића, дипломираног инжењера пољопривреде. Потом је извршен избор новог састава Општинског већа у који су сходно коалиционом споразуму изабрани: Весна Лазић, Мирослав Смиљанић, Предраг Сремчић, Драган Гутић, др Крсто Куреш, Жељко Костелник, Раде Божовић и Сава Рошић. Председник општине Миленко Дабић и његов заменик Срђан Малешевић по функцији су председавајући Општинског већа општине Шид.

malesevic.jpg

– Затим је на конститутивној седници уследило разрешење и именовање директора у неколико јавних предузећа и установа у општини. Уместо досадашњег директора ЈКП Водовод Здравка Симића, именован је дипл.инж. Иван Петровић, уместо Марка Бајића на место директора ЈКП Стандард у Шиду изабрана је дипл.инж. Милена Петко из Шида. Предрага Вуковића на месту директора Јавног предузећа за грађевиско земљиште замениће дипл.инг. Зоран Семеновић из Шида, док је за директора Спортског центра уместо Драгослава Ракановића именован и Миодраг Јанковић, информатичар из Шида. Нада Дураковић, професор разредне наставе из Шида, изабрана је на место директора Културно-образовног центра у Шиду уместо Срђана Малешевића, који је прешао на нову дужност. Драган Дангузов, инг. Организације рада, изабран је уместо Ратка Јањића за директора Установе за физичку културу Партизан у Шиду. 

– На крају седнице одборници су изабрали Административни одбор СО Шид у чији састав су ушли: Жељко Брестовачки, Станислав Ступавски, Дејан Бобаљ, Аница Дворанац и Бранко Радојковић.