Menu
RSS
A+ A A-

ПОТРЕБАН ШТО ШИРИ КОНСЕНЗУС

ЧЛАН ОДБОРА ЗА УСТАВНО-ПРАВНИ ПОЛОЖАЈ ВОЈВОДИНЕ ДУШАН ПЕТКО ИЗ ШИДА 

petko-pajtic-brestovacki.jpg

 

 

 

По свему судећи нови Статут АП Војводине наћи ће се пред покрајинским посланицима на седници која је заказана за средину октобра

Политичка јавност Војводине ових дана је поред актуелних питања која заокупља јавност у целој држави, окренута пре свега јавној расправи око будућег Статута АП Војводине.

Након што је надлежни Одбор за Уставно-правни положај Војводине усвојио нови текст будућег Статута Војводине следи јавна расправа о овом значајном документу који ће умногоме детерминисати будући положај АП Војводине у оквиру садашње државе Србије.

Иако Демократска странка односно коалиција "За европску Војводину - Борис Тадић" која чини скупштинску већину у покрајинском парламенту, а самим тим има и могућност да усвоји овај документ, према речима Душана Петка посланика из Шида у Скупштини АП Војводине и члана Одбора за Уставно-правни положај Војводине, намера и циљ владајуће покрајинске коалиције је да се код изгласавања новог Статута АП Војводине постигне што већи консензус највећег броја политичких странака које се налазе у покрајинском парламенту.

"Циљ нам је да се овај документ усвоји са што већим бројем гласова посланика у Скупштини АП Војводине јер би се тиме показало да највећи број политичких странака подржава текст нацрта будућег Статута Војводине.

Исто тако циљ нам је да и наша коалиција, односно коалиција у Скупштини Србије коју предводи Демократска странка такође са великом већином усвоји један од најзначајнијих докумената који се тичу АП Војводине и њеног положаја у оквиру Србије" истиче Душан Петко.

Према његовим речима у досадашњим консултацијама постигнут је велики степен сагласности свих политичких странака које чине већину у покрајинском парламенту и за очекивати је да на седницама Скупштине АП Војводине које ће се одржати 15. и 16. октобра буде усвојен нови Статут АП Војводине.