Menu
RSS
A+ A A-

СЕЋАЊЕ НА ДОСЕЉАВАЊЕ

ОБЕЛЕЖЕН 17. ЈАНУАР, ДАН РУСИНСКЕ НАЦИОНАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕdan_rusina.jpg

 

 

Русинска национална заједница на подручју Војводине, обележила је 17. јануар као свој празник у знак сећања на дан када су коморсје власти тадашње хабзбуршке монархије потписале уговор о насељавању Русина на данашње подручје Војводине тачније у садашњи Руски Крстур.

Тим поводом и у Шиду је обележен овај дан, а у Русинаком дому је одржана Свечана академија. Било је то подсећање на историјске чињенице досељавања на ове просторе али и развој ове заједнице кроз више од два и по века на овим просторима у области културе, образовања, духовности, информисања.


Програм су водили Зденко Лазор на русинском и Сања Тиркајло на српском језику. Мирон Ђуђар је прочитао одломке из две песме Михајла Ковача, учитеља и познатог писца, иначе рођеног Шиђанина, Сања Тиркајло је прочитала своју песму о Сави Шумановићу. Свечаности су присуствовали бројни гости међу којима Мита Аврамов, председник Општине Шид, Љубица Тодоровић - Славнић, секретар СО Шид. Катица Вијук, председница Месне управе Шид, представница образовних, културних и других институција.


Председник Мита Аврамов је честитајући празник пожелео русинској заједници да и убудуће негује своју културу, духовност, обичаје и језик што је начин опстанка сваке заједнице. Празник је честитала и Љупка Радишић, психолог у Гимназији " Сава Шумановић", истакавши добру сарадњу ове образовне институције и КПД "Ђура Киш".


После академије уследио је коктел. а председник Мита Аврамов се задржао у разговору са присутнима. Затим је приказан на видео-биму снимак централне свечаности која је те вечери одржана у студију "М" РТВ у Новом Саду. Свечаност у Новом Саду је затим настављена у холу Извршног већа АП Војводине, где су поводом празника уручена признања заслужним појединцима. Из наше средине, награду за допринос развоју културе Русина је добио Игор Грекса.