Menu
RSS
A+ A A-

ШИЂАНИ ТРАЖЕ ОДЕЉЕЊЕ

ВОЈВОЂАНСКИ РУСИНИ ДОБИЈАЈУ ЗАВОД ЗА КУЛТУРУ КОЈИ ЈЕ У ОСНИВАЊУkultura_rusini.jpg

 

 

Извршно веће АП Војводине, донело је одлуку о формирању Завода за културу војвођанских Русина тако да је у току формирање овог завода. Изабран је Управни одбор, изабран директор али је остало још доста посла.

У Новом Саду је 16. јула одржан састанак Управно одбора, чији члан је и Мирослав М. Цирба из Шида, на којем је највише било речи о организационим питањима о чему је највише говорио директор Завода Мирослав Кевежди.


Завод би требало да има архивску, музејску, библиотечку, галеријску делатност али и информационо-документациони и комуникациони програм, развојно-истраживачки, програм међународне сарадње и сарадње са невладиним организацијама...


На састанку је постављено и питање седишта Завода, а Мирослав М. Цирба је предложио да то буде у Шиду у Летњој владичанској резиденцији, јер би се простор добио на бесплатно коришћење. Завод треба да добије и средства за рад односно буџет за 2009. годину, а Шиђани се залажу да Завод у организационом смислу обавезно има своје Одељење у Шиду за Срем, обзиром на могућности које пружа владичанска резиденција и чињеницу да ту већ десетак година постоји богата етно-збирка која би се проширила и другим садржајима.


Упитан после састанка да каже има ли шансе да се жеља Шиђана оствари у догледно време, директор Мирослав Кевежди је одговорио:
- Прво је потребно да Завод заиста почне са радом и ту ће требати још доста посла и наравно добити потребна средства од Покрајине. Дакле, оснивање одељења није на првом месту, али је свакако добра идеја за одређено подручје и област културног деловања.