Menu
RSS
A+ A A-

ТОПЛИНА ТУЂЕГ ДОМА

СМЕШТАЈ ДЕЦЕ У ХРАНИТЕЉСКЕ ПОРОДИЦЕПрема евиденцији Центра за социјални рад у Шиду, на подручју наше општине се налази 22 малишана у хранитељским породицама. Деца су углавном смештена у Шиду, а четворо је смештено у хранитељске породице у Ердевику. На нашем подручју је смештено једно дете из Бачког Петровца, а једно дете из Шида је смештено у хранитељску породицу у Чортановцима. На тему хранитељства смо поразговарали са Миленом Пешкир, педагогом у Центру за социјални рад, задуженој за ову област.


- Тренутно имамо 19 хранитељских породица од чега 16 активних што значи да су код њих већ смештена деца и три су пасивне које су прошле процедуру обраде и чекају дете. Што се тиче процедуре, заинтересовани храниоци подносе захтев Центру за социјални рад, а ми вршимо процену опште подобности и они који прођу ову фазу, упућују се на обуку за бављење хранитељством - каже Милена Пешкир.


Обука се састоји од 33 часа односно 11 радионица са тематским целинама кроз коју пролазе оба партнера односно супружника. Потребно је и лекарско уверење и лична документа. Лица која успешно прођу предвиђене фазе, постају храниоци тако што један од супружника постаје хранилац и заснива радни однос те добија накнаду за свој рад и има право на здравствено и пензионо осигурање. Такође добија накнаду за трошкове које има према детету, а дете има право и на бесплатне уџбенике, школски прибор, бесплатне екскурзије и џепарац те учешће у трошковима превоза.


- Ми и касније пратимо овај хранитељски однос кроз саветодавни рад и посете хранитељској породици и пратимо услове у којима дете живи и васпитава се. Потенцијалних хранилаца има и када буде 10 парова креће поступак - додаје Милена Пешкир.