Menu
RSS
A+ A A-

СТИПЕНДИРАЊЕ РОМСКИХ ЂАКА

Удружење Рома"Акордеон" Шид

Мотивисати ромску децу за образовање један је од приоритетних задатака Удружења ромских студената. Стога су ових дана повећане активности овог удружења на изналажењу могућности стипендирања ученика.


Према обавештењу које је стигло у шидско Удружење Рома "Акордеон" највероватније се може очекивати да од септембра покрајински секретаријат за образовање и културу издвоји средства за стипендирање средњошколаца ромске популације. У припремне акције укључени су и Ромски едукациони фонд, Савет за интеграцију Рома Војводине, Канцеларија за инклузију АП Војводине и Удружења ромских студената.


Стипендије ће бити намењене ученицима четворогодишњих средњих школа, али и трогодишњих уз назнаку да се то односи на одређена занимања. Како сазнајемо од Рахима Јовановића, председнице "Акордеона" у нашој општини ће се на конкурс за доделу стипендија пријавити четворо деце па је за очекивати да ће та средства и добити.


Образовање Рома је и тема семинара који се организују у 40 општина АП Војводина. Говорећи о образовању ове популације Јовановићева наглашава: "Замолио бих наше Роме да и сами о овоме размисле и ангажују се на куповини књига својој деци, јер не можемо увек очекивати да нам општина решава тај проблем. Из Националног савета за образовање у наше удружење је стигло 17 сетова тј. торби са прибором, без уџбеника, за прваке и ми ћемо то поделити ромској и неромској деци лошег материјалног стања".