Menu
RSS
A+ A A-

ЗАШТО ЈЕ РАМПА ЧЕСТО СПУШТЕНА

ГРАЂАНИ СУ ЖЕЛЕЛИ ДА ЗНАЈУ...rampa.jpgПружни прелази према Адашевцима и Вашици, и обрнуто, предмет су сталних спорења јер су полубраници на њима често спуштени дуже од 15 минута


Од када је железничка станица у Шиду успостављена као погранична станица, нормализацијом односа са суседном Хрватском, обим саобраћаја је повећан у толикој мери да је постао проблем грађанима који свакодневно прелазе пружне прелазе на тзв. блоку 1 и блоку 2.

Наиме, у току једног дана овим прелазима пролази велики број међународних, путничких и теретних возова, а често се врше и маневарски радови. То је довољан разлог да колона друмских моторних возила, која чека подизање рампе, досеже некад и више од 100 метара.


- Оба пружна прелаза су укључена у тзв. Аутоматски пружни блок. То, између осталог, значи да постоји укључна и искључна тачка, а нагазом воза на неку од њих полубраници на пружном прелазу се аутоматски спуштају, у положај за забрањену вожњу за друмска возила, или подижу, као знак за одобрење преласка. Постоји и могућност да се, на лицу места, врши ручно спуштање помоћу курбли, у случају да закаже аутоматски уређај - објашњава нам шеф железничке станице Шид Горан Радић.

Приликом проласка возова, као и све чешћих маневарских радова, нарочито је важан и одговоран посао отправника возова. Они, захваљујући пулту тојест командној табли на којој се показују сигнали улазног и излазног пута вожње, имају јасан преглед отворености или затворености одређеног путног прелаза. Ова чињеница указује на то да је готово немогуће заборавити подићи рампу, иако се онима који чекају често тако чини. Уколико је операција маневарске вожње на неком колосеку вишеструка и процени се да ће трајати дуже од планираног, отправник возова може, на неко време, да отвори путни прелаз.

Али и у том случају треба имати у виду да када он употреби на пулту тзв. уређај тип, као команду за отварање путног прелаза, потребно је да прође 4 минута да би се рампа подигла. Наравно, постоји могућност да и тај уређај некад затаји, па да, самим тим, и путни прелаз остане дуже затворен. Према речима Горана Радића, постоје одређени планови за убрзавање тог маневарског рада. Они се састоје у томе да се реновирају и оспособе постојеће кућице у близини прелаза, у којима би стално било присутно особље. Ти људи би били задужени за то да, чим се маневра повуче, такозваним кључем лог, одлогују путни прелаз и да се рампа подигне.


Пружни прелази према Адашевицима и Вашици, проблем су не само мештанима шидске општине, већ и онима који по силаску са аутопута улазе у град. Камионима је, рекло би се, проблем удвостручен, јер најчешће у град улазе прелазећи један прелаз, а онда иду и преко другог, како би стигли до робног терминала. С обзиром да су сви у журби, није редак случај да се, у покушају преласка пруге, још док трепере светла као сигнал за спуштање рампе, иста поломи.


- Ово се, код отправника возова, манифестује као квар и док се проблем не санира, прелаз остаје затворен тј. полубранике није могуће аутоматски подићи. Ми и у таквим ситуацијама пошаљемо човека на лице места да регулише саобраћај и он је нон-стоп у радиовези са отправником возова - напомиње Горан Радић.


С ПРОБЛЕМОМ УПОЗНАТ МИНИСТАР ВЕЛИМИР ИЛИЋ
На наше питање како би, по њему, изгледало решење овог проблема, одговорио је:
rampa2.jpgСве надлежне службе су упознате с овим проблемом, па чак и министар Велимир Илић, који је био овде пре пар месеци. Његов предлог и трајно решење је изградња надвожњака, али за то су потребна значајна средства. Како се повећава обим рада на овом граничном прелазу, тај проблем све више долази до изражаја, али ми једноставно нисмо у могућности да те прелазе дуже држимо отвореним.


С обзиром да изградња једног оваквог надвожњака кошта неколико милиона евра, док се не изнађу финансијске и друге могућности да ова иницијатива заживи, можда је најбоље остати стрпљив и сачекати подизање рампе. Како бисмо оправдали овакав став, навешћемо део саопштења које смо затражили и добили из Полицијске управе у Сремској Митровици: "На основу члана 226 ст. 1 т. 20 Закона о основама безбедности саобраћаја на путевима, возач или гонич стоке који се не заустави пред прелазом пута преко железничке пруге у истом нивоу, ако је уређај за затварање спуштен или ако се дају светлосни или звучни знаци упозорења да ће тај уређај почети да се спушта, односно да пругом наилази воз, казниће се новчаном казном у износу од 5.000 до 25.000 динара и заштитном мером забране управљања моторним возилом у трајању од 3 месеца до 1 године".
Стога, шта вам је чинити, просудите сами.