Menu
RSS
A+ A A-

НАЈБОЉИ У ТЕОРЕТСКОМ ДЕЛУ

УЧЕНИЦИ ГИМНАЗИЈЕ "САВА ШУМАНОВИЋ" УЧЕСТВОВАЛИ У КВИЗУ "КОЛИКО СЕ ПОЗНАЈЕМО" ОДРЖАНОМ У РУМИ



У Руми је 29. фебруара одржан нови циклус квиз такмичења под називом "Колико се познајемо" у организацији Извршног већа АП Војводине и РТВ, на којем је учешће узела и екипа Гимназије "Сава Шумановић" из Шида и победила у теоријском знању. Наши гимназијалци  су избори право да учествују у новој етапи такмичења која ће бити одржана у Новом Саду.


- Екипу су чинили Марта Башић,  ученица И3 разреда, Милица Лакић, ученица ИИ2 разреда, Александар Обрадовић  из ИИИ1 и Александар Наранџић  такође ученик ИИИ1 разреда, а припремали смо се још од децембра месеца - истиче професорица Војка Лукић,  која је била задужена за припрему за теоријски део квиза.

- Припремали смо се из посебне брошуре која је садржавала 1.300 питања из политичких, друштвених, културних и економских сегмената свих народа и националних заједница Војводине. Екипа је показала изузетно знање и очекује нас нови изазов у Новом  Саду.


Шидска Гимназија по трећи пут учествује у оваквом квиз такмичењу и има и одређена искуства. Поред теоријског дела, предвиђен је и ревијални део који пружа доста креативности када је у питању представљање своје средине и националних заједница које у њој живе.

За ревијални део су биле задужене професорице Бранислава Павловић, Вера Радивојков и психолог Љупка Радишић. На располагању су имале пет минута у које треба да "стану, култура, традиција, језик и историја националних заједница. У овом делу програма је учествовало 25 ученика. 

Овај део треба да носи хуману поруку толеранције и заједничког живота. Тимским радом смо направили оригиналну причу, а ученици су дали идеју. Мото нашег наступа је био "Тај шидски крај је за мене најсликовитији и најлепши". То је реченица коју је изговорио Сава Шумановић  на отварању своје  изложбе после повратка из Париза.

На платну су се пројектовале слике Шумановића и  заправо се преплићу прошлост и садашњост које треба да нас одведу у сигурнију будућност. Поменута Савина реченица се осим на српском, чула и на словачком, русинском и по први пут на ромском језику - каже Љупка Радишић,  додајући да ће овај сценски приказ бити изведен и поводом Дана школе.


Она наводи и да су припреме за овај квиз, допринеле позитивној енергији у школи, ученици радо желе да учествују, а осим школе, укључила су се на одређен начин и културно-уметничка друштва у граду, Дом младих и Културно-образовни центар.


- Имам изузетно позитивно мишљење о овом квизу јер говори о толеранцији међу припадницима различитих, а ипак блиских народа који живе на овим просторима па и у нашој средини која је вишенационална. Наши ученици и професори достојно су репрезентовали и школу и нашу средину - истиче Душан Лукић,  директор Гимназије.