Menu
RSS
A+ A A-

ТРИ СВАДБЕ У ЈЕДНОЈ

ГИМНАЗИЈА "САВА ШУМАНОВИЋ" У ШИДУ НЕГУЈЕ МУЛТИКУЛТУРАЛИЗАМ



st13_svatovi.jpg

 

 

Гимназија "Сава Шумановић" бележи успехе у образовно-васпитном раду, а значајна пажња с посвећује и такозваним ваннаставним активностима. Једна од таквих активности је и неговање мултикултурализма у чему је ова школа постигла такође запажене резултате. У гимназији скромно кажу да они само представљају средину у малом у којој заправо делује школа.


- континуирано сарађујемо са КУД-овима у нашем граду јер су бројни наши ученици активни у тим друштвима - започиње причу на тему мултикултурализам Љупка Радишић,  психолог у Гимназији. - Три године учествујемо успешно у пројекту Извршног већа АП Војводине у квизу "Колико се познајемо" где на оригиналан начин представљамо културу и обичаје народа и националних заједница које живе у нашој средини. У овом пројекту учествује велик борј школа у војводини па се тако млади друже и боље упознају различитости које треба да спајају, а не да деле.


Наша саговорница подсећа и на један пројекат од пре пар година који је реализован захваљујући средствима Министарства просвете којим су обрађени свадбени обичаји Срба, Словака и Русина у нашој средини. Реч је о три свадбе које су тако замишљене да заправо представљају једно свадбено весеље са три врсте обичаја. Дефиле свадби од гимназије до Културно-образовног центра главном градском улицом је према речима наше саговорнице оставио веома упечатљив ефекат. Захваљујући овом пројекту, наша гимназија је успоставила сарадњу са Основном школом и Гимназијом "Петро Кузмјак" у Руском Крстуру.


Овакве пројекте подржава и Радивој Личина,  професор фискултуре, који нам је рекао.
- Одржавана су и спортска такмичења као што је КУП толеранције у одбојци и кошарци за средњошколце и такмичења у малом фудбалу и стоном тенису за ученике основних школа. био је велик одзив ученика који су се дружили и требало би да буде више таквих  манифестација где се граде здрави међусобни односи.