Menu
RSS
A+ A A-

ДОДЕЉЕНЕ ОВОГОДИШЊЕ ВИШЊИЋЕВЕ НАГРАДЕ

ЛАУРЕАТИ УЧИТЕЉИЦА ЛЕЛА И ГЛУМАЦ ИГОР ГРЕКСА



nagradjeni.jpgПризнање за животно дело добили познати шидски педагог и млади глумац Аматерског позоришта "Бранислав Нушић" из Шида


Као и сваке године Културно образовни центар из Шида доделио је Вишњићеве награде. Највеће друштвено признање у опшини из области културе и стваралаштва додељено је за животно дело учитељици у пензији Драгици Живковић Лели и младом глумцу Аматерског позоришта Бранислав Нушић у Шиду Игору Грекси.


У образложењу за доделу награде популарној учитељици Лели, Срђан Малешевић, председник овогодишњег жирија за доделу Вишњићевих награда између осталог је истакао.


- Шиђанима позната као учитељица Лела свој рад је започела 1958. године у Бачинцима да би пензионерске дане дочекала пре 14 година у ОШ Сремски фронт у Шиду. Цео њен живот био је везан за школу у којој је проводила највећи део свог времена.

Била је организатор и реализатор бројних културних и других манифестација и дружења ученика и омладине. Радила је својевремено и као предавач у Покрајинском центру за кулурно-забавни живот на Палићу а у Шиду је дуги низ година била председник Савеза пионира.

Поред школе учитељица Лела је оставила видан траг и у Црвеном крсту, где је годинама била истакнути члан месне и општинске организације. Један је од организатора сада већ традиционалне манифестације "Сунчана јесен живота", посвећене нашим суграђанима треће животне доби.

Добитник је највећег признања ове хуманитарне организације Златне значке и повеље Црвеног крста Србије. У пензионерским данима Лела се вратила старој љубави, сликарству. Са успехом већ дужи низ година слика куће и зграде старог Шида, старе предмете и фрушкогорске манастире а њене слике данас красе многе установе, школе, удружења и приватне збирке.


Игор Грекса, млади глумац шидског аматерског позоршта Бранислав Нушић признање је добио у категорији младих стваралаца. Грекса је најпре још као ученик основне школе почео наступати у СКУД Свети Сава где је провео пуних 15 година и у коме је постао добитник Светосавске плакете.


Паралелно са радом у СКУД Свети Сава Грекса је почео са радом и у Аматерском позоришту Бранислав Нушић где његов теланат долази до пуног изражаја. Са позориштем је освојио низ награда и признања а ове године се укључио и у рад Луткарског позоришта за децу, где је углавном носилац главних улога.