Menu
RSS
A+ A A-

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ДОМУ КУЛТУРЕ

Овом значајном датуму је након дугогодишњег прећуткивања враћено заслужено место у српској историји, истакао председник Аврамов



Мита АврамовТоком слободарских свечаности, поводом годишњице ослобођења Шида и наше општине, одржано је низ манифестација на којима смо се подсетили да припадамо оном делу Европе и земљама које су водиле крвав рат против фашистичких освајача. На свечаној академији у великој сали Културно-образовног центра у Шиду, након приказаног филма о једногодишњем раду актуелне власти, додељена су и највиша општинска признања.

Том приликом, присутнима се обратио Мита Аврамов, председник општине Шид, следећим речима:  Цењени скупе, драги пријатељи,  Обележавајући годишњицу ослобођења нашег града од наци-фашистичке окупације у Другом светском рату, морамо се подсетити тог шестог децембра 1944. године, кад је грађанима Шида синула слобода. "У гоњењу потученог непријатеља, Прва пролетерска са Једанаестом ударном дивизијом, стигла је 5. децембра 1944. пред Шид. Још пре подне истог дана последње непријатељске јединице напустиле су Шид и повлачиле се у правцу Товарника.

После подне 5. децембра у Шиду је владала изузетна мирноћа, сви су били повучени у своје куће и чекали ослобођење. После подне, пред сумрак, "каћуше" из правца Гибарца отвориле су брзу паљбу..."  То је тај почетак приче о великом дану историје казан речима Симе Томовића, аутора монографије "Шид" у којој је описано ослобођење нашег града.  А да би он био слободан многи наши суграђани и други војници су дали оно највредније што су имали - своје животе.

Тим чином жртвовања они су генерацијама иза себе оставили у тал сазнање о томе колико је висока цена слободе и људског достојанства. Шиђани су кроз историју много пута показали и доказали и патриотизам и пожртвовање и хуманост. Данас се подсећамо догађаја који су се одвијали пре 62 године, кад се радило о бити ил' не бити, па није на одмет поновити да су људи овог краја од самог почетка узели учешће у организованом народном ослободилачком рату и да су упркос многим недаћама, прогониома и убиствима несебично помагали своју народну војску.  Након дугогодишњег прећуткивања, овом значајном датуму смо пре две године вратили заслужено место у српској историји, па сам и ја поносан на то што у име актуелне власти у шидској општини то поштовање исказујемо трећу годину заредом.  

Исто тако, радостан сам што смо поново вратили и опет додељујемо Децембарску награду нашим најуспешнијим колективима и појединцима, који су се својим радом доказали не само током године, већ и у дужем временском периоду. Верујем да су ово највише општинско признање, осим добитника, заслужили још многи појединци, предузећа, установе и друштва, јер је током 2006. године много рађено и стварано у свим областима људског деловања, па су и резултати тог рада видљиви. Имали смо идеја и воље, али су нас понекад успоравале објективне потешкоће на које нисмо могли да утичемо, иако смо свему томе прилазили с чврстим намерама.

Имајући у виду стање какво смо затекли доласком на власт и већ свима познате тешкоће у којима је читава земља Србија, па и шидска општина, можемо бити задовољни досад постигнутим резултатима, а усудио бих се да кажем да је то чак и нешто више од очекиваног. Због тога и овом приликом позивам на стрпљење и разумевање, на заједништво и сарадњу, јер нам предстоје многи послови које можемо урадити једино заједнички и удруженим снагама. На крају, захваљујем вам што сте својим присуством увеличали овај скуп и из свег срца вам честитам Дан ослобођења Шида.