У КУЛТУРНО-ОБРАЗОВНОМ ЦЕНТРУ ШИД ИМА ПУНО РАЗЛОГА ЗА ЗАДОВОЉСТВО

На бројним манифестацијама и приредбама, које су ове године одржане у организацији КОЦ-а, наступали и еминентни представници јавног и културног живота Србије

malesevic.jpgКао ретко која година, 2007. ће по свему судећи остати упамћена по великом броју културних догађања, која су одржана у Шиду и местима шидске општине. Носилац ових активности, Културно-образовни центар Шид, има пуно разлога за задовољство, јер су планови више него испуњени. Круна свега била је додела Вишњићеве повеље КОЦ-у, Шид коју им је за успешну организацију Вишњићевих дана доделио Педагошки покрет Србије. Признање је примио директор КОЦ-а Срђан Малешевић на свечаности која је одржана средином новембра месеца у Лозници.

Директор Малешевић у разговору који смо водили са њим, посебно истиче велику ангажованост позоришта, ансамбала, који делују у оквиру СКУД "Свети Сава", књижевних и ликовних клубова и других институција, које су учествовале у организацији бројних културних садржаја, који су одржани ове године.

- Посебно желим да истакнем манифестацију "Шидско културно лето" у оквиру које смо одржали велики број приредби и других активности и која је трајала скоро месец и по дана. Грађани наше општине су током лета могли да присуствују концертима наших најеминентнијих естрадних звезда и састава као и оних који делују у нашој средини. Тиме смо у велику помоћ локалне самоуправе успели да организујемо манифестацију, која је већ постала традиционална у нашој средини - истиче Срђан Малешевић.

Паралелно са овим активностима у КОЦ-у су велику пажњу посветили и изградњи два капитална објекта, који ће у наредном периоду још више обогатити културни живот у нашој општини. Реч је о новоизграженом платоу испред КОЦ-а, који ће убудуће служити за одржавање културних и других приредби и манифестација као и новој згради Народне библиотеке Симеон Пишчевић у Шиду, која ће представљати најмодернију библиотетску установу у Срему.

И планови за наредну годину су већ припремљени. Акценат ће поред постојећих бити стављен и на организацију нових садржаја, који ће бити доступни највећем броју грађана наше општине. По речима директора Малешевића добра сарадња са представницима локалне самоуправе наставиће се и у идућој сезони, јер без њихове подршке и помоћи тешко би било реализовати бројне културне и друге садржаје.

ОБОГАЋЕН КУЛТУРНИ ЖИВОТ

Директор Малешевић посебно истиче резултате које у последње време постижу "Луткарско позориште", које се са правом убраја међу најбоље у Војводини, као и аматерско позориште "Бранислав Нушић".

- Чинимо све у оквиру наших могућности да младим уметницима обезбедимо оптималне услове за њихово стваралаштво. Резултати и признања која нам стижу са свих страна говоре да смо на овај начин знатно обогатили културни живот у нашој средини. Тиме смо показали да се и у мањим срединама уз пуну ангажованост и разумевање могу реализовати културни садржаји, који не заостају за онима из највећих културних центара у Србији - истиче Малешевић.

ПРЕВАЗИЂЕНИ ЛОКАЛНИ ОКВИРИ

Неке од културних манифестација које су одржане ове године у нашој средини по много чему превазилазе локалне оквире. То су пре свега, "Вишњићеви дани", манифестација посвећена великом народном песнику и трибуну, ликовна колонија "На путевима Саве Шумановића", која се одржава у част једног од највећих српских сликара модерног доба, књижевна манифестација "Јастребићеви сусрети", посвећена је рано преминулом писцу Благоју Јастребићу, који се убраја у ред најдаровитијих књижевника са ових простора. Ту су и бројни наступи СКУД-а Свети Сава, који се такође налази у самом врху фолклорног стваралаштва у Срему и Војводини. На овим манифестацијама учествовали су наши најистакнутији јавни и културни радници, који су се најпохвалније изразили о организацији и садржају ових културних догађаја.