У РУСИНСКОМ ДОМУ У ШИДУ ОДРЖАНО ВЕЧЕ МОНОДРАМЕ

greksa.jpgПосле премијерног извођења на петом Фестивалу монодраме, који је недавно одржан у Новом Саду у организацији Градског одбора Матице русинске из тог града и где је заузела друго место, монодрама "Географија Србије", аутора и режисера Цветина Аничића у извођењу Игора Грексе, изведена је 15. децембра и у Русинском дому у Шиду.

Један период који је за нама остао деведесетих година, Аничић је ефектно "сакупио" на једно место, а Грекса бравурозно одиграо што је публика већ и навикла од овог уметничког тандема.

Кроз причу шалтерске службенице, затим видовите Сојке, ТВ најављивачице, фолк певачице или политичара, одсликано је једно време и менталитет које је носило са собом, а публика је уживала награђујући Грекси аплаузима. Светлосни ефекти, сценографија и костимографија уз одабран музички ефекат, учинили су да публика проведе једно пријатно суботње вече.

По завршетку монодраме, Јарослав Сабол, председник Градског одбора Матице русинске из Новог Сада, уручио је Грекси и Аничићу новчане награде за освојено друго место на фестивалу монодраме и обећао публици да ће имати прилику да погледа и првопласирану и трећепласирану монодраму. Мирослав М. Цирба, секретар КПД "Ђура Киш", уручио је Саболу и гекси књигу "Русини у Шиду и околним местима, а затим је укратко представљен први број "Билтена", гласника КПД "Ђура Киш", који би требало да излази једном месечно.