Menu
RSS
A+ A A-

СВЕТЛОСТ ПЕСМЕ И ПЕВАЊА

ОДРЖАНА ТРАДИЦИОНАЛНА КУЛТУРНА МАНИФЕСТАЦИЈА ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

 

visnjic1.jpg

 

Овогодишња Вишњићева награда коју додељује Удружење културних стваралаца Србије "Завичај" додељена руском песнику и преводиоцу др Андреју Базилевском из Москве.

Уз присуство познатих јавних и културних радника, челника локалне самоуправе, представника бројних организација и установа као и мештана села Вишњићева у суботу 11. октобра одржани су Вишњићеви дани, традиционална културна манифестација посвећена у част великог српског народног песника и гуслара Филипа Вишњића.

Бројне делегације су најпре обишле гроб у коме почива велики народни трибун где је најпре одржан помен а затим положени венци цвеће. Потом је у просторијама Основне школе која носи име Филипа Вишњића одржан Округли сто на коме се говорило о стваралаштву песника Првог српског устанка као и о иницијативи да се започне изградња споменика овом великану новије српске историје.

Након тога у Дому културе у Вишњићеву одржана је свечана академија на којој су уручена овогодишња признања. Овогодишња Вишњићева награда отишла је у Русију у руке песника и преводиоца др. Андреја Борисовича Базилевског. У образложењу које је прочитао познати водитељ Ђорђе Ненадовић видљиво је да је реч о једном од највећих слависта, аутору више књига песама и есеја као и о преводиоцу који је написао тротомну Антологију српског песништва у којој су преведена дела 75 најпознатијих песника у историји Србије.

visnjic2.jpgУважени доктор филолошких наука који је славистику завршио на чувеном универзитету Ломоносов у Москви је и сарадник Института за светску књижевност при Руској академији и уметности. Нажалост др. Базилевски није био у прилици да прими овогодишњу Вишњићеву награду иако је о томе благовремено обавештен преко амбасаде Русије у нашој земљи, али је зато обећао да ће у току новембра месеца допутовати у Србији и бити гост општине Шид и села Вишњићева. Награду у име др. Базилевског примила је песникиња Мирјана Вулатовић.

Поред Вишњићеве награде овогодишњи жири на чијем челу је био познат песник Добрица Ерић доделио је и признања и поклоне бројним организацијама и установама за допринос и сарадњу у организацији Вишњићевих дана.

Признања су додељена: Српском певачком друштву из Руме, Месној управи Вишњићево, Основној школи Филип Вишњић - Вишњићево, Културно-образовном центру Шид, СКУД Свети Сава - Шид, КУД Рудар - Угљевик, певачкој групи Дрина из Бадовинаца и гуслару Вукману Боричићу. Посебно признање и награда уручени су Вери Веселиновић, наставници у пензији из Вишњићева за допринос у неговању народних традиција и културног стваралаштва.

Председник општине Шид Миленко Дабић и његов заменик Срђан Малешевић у пригодним говорима како на гробу народног песника тако и на свечаној академији, истакли су да су Вишњићеви дани једна од најзначајнијих културних манифестација у шидској општини и да ће локална самоуправа и убудуће поклањати велику пажњу њеном одржавању. Директорица Културно-образовног центра у Шиду Нада Дураковић је са захвалила у име награђених и позвала све присутне да присуствују свечаној академији у Шиду на којој ће бити додељене овогодишње Вишњићеве награде које додељује општина Шид и Културно-образовни центар Шид.