Menu
RSS
A+ A A-

СПОМЕНИК ПЕСНИКУ БУНЕ И УСТАНКА

Иницијатива за изградњу споменика Филипу Вишњићу

Ускоро и откуп спомен-куће народног трибуна у Вишњићеву 

 

visnjiceva-kuca.jpgНамера Организационог одбора овогодишњих Вишњићевих дана да се покрене иницијатива за изградњу споменика славном народном песнику и гуслару истовремено је актуелизовала и питање откупа спомен-куће у којој је Филип Вишњић провео своје последње дане. Претходно општинско руководство је својевремено донело одлуку о откупу спомен-куће али до реализације тог пројекта колико нам је познато није дошло. Зато је можда сада и прилика да се у оквиру овогодишње манифестације поново покрене и то питање. Иначе на једном од ранијих Вишњићевих дана на спомен-кући је постављена плоча са ликом и пригодним текстом посвећеном песнику Првог српског устанка.

Филип Вишњић се настанио у селу Грк одмах након што је угушен Први српски устанак под Карађорђевим вођством. Најпре се обрео у кући Гаје Ноћајца да би потом прешао у кућу породице Радишић са којом је његова породица била родбински повезана. И управо у овој кући ће славни песник дочекати 1837. године своје последње дане. Обелажавајући педесету годишњицу смрти Филипа Вишњића Срби из Беча су 1887. године подигли на месном гробљу у Вишњићеву споменик највећем народном песнику Србије на коме се налазе уклесани стихови Ј. Јовановића Змаја "Благо гробу и у тами што се сјаји...."

На стогодишњицу смрти Филипа Вишњића село Грк мења име и у знак сећања на великог народног трибуна који је у њиховој средини провео последње дане свога живота, и од тада носи назив Вишњићево.

Спомен кућа која се налази у улици која такође носи име Филипа Вишњића је након недавне обнове у релативно добром стању и према речима стручњака, на њој у овом тренутку нису потребни већи грађевински захвати. Иако још није урађен детаљан пројекат Спомен куће Филипа Вишњића намера је била да се у оквиру ње отвори и етно-кућа у којој би се налазили аутентични предмети и намештај с краја 19. и почетком 20. века као и други детаљи везани за лик и дело Филипа Вишњића. Такође се планирало с обзиром на величину плаца да се изгради и простор на коме би се током године одржавали сусрети и приредбе посвећене великом народном песнику а и одређени део активности традиционалних Вишњићевих дана убудуће би се могао одвијати и у спомен-кући.