14. МЕМОРИЈАЛ САВА ШУМАНОВИЋ


direktorica-vesna.jpg

Мада необично време за посету галерији, субота (пијачни дан) у подне, отварање овогодишњег, четрнаестог по реду, Меморијала "Сава Шумановић" окупило је љубитеље ове уметности. Као и увек изложбу је отворила директорка Галерије Весна Буројевић и поздравне речи присутнима је упутио и селектор овогодишњег Меморијала Сава Степанов, ликовни критичар из Новог Сада.

- Овим изложбама Галерија у Шиду гаји успомену на уметника по ком и носи име. Сава је својим делом и судбином обележио век у ком је живео. Окупили смо десет уметника који су својим, делима успоставили корелацију са трагично страдалим уметником а они су истовремено и добитници награде која носи име Сава Шумановић. Уз напомену да је изложба продајног карактера, проглашавам је званично отвореном - рекао је том приликом селектор Степанов.

- Ја сам се за ову изложбу као инспирацијом послужио сликом Саве Шумановића која осликава зиму у шидском шоу. Ја сам је "превео" на свој ликовни језик уносећи и људску фигуру која симболизује одлазак Саве за ког мисли да је један од највећих сликара овог поднебља. На жалост, његовом погибијом вероватно смо ускраћени за многе слике. Ретко сам у Шиду али ову галерију би требали да посете сви иоле образовани људи - рекао нам је у разговору за наше новине Здравко Мандић, академски сликар из Зрењанина, добитник награде "Сава Шумановић" у 2001. години.

Ову изложбу која је отворена од 22. новембра до 6. децембра, омогућили су Министарство културе Србије и општине Шид. Уметници који су награђени и чији су радови и изложени су: Мрђан Бајић, Сомбати Балинт, Милан Блануша, Живко Грозданић, Здравко Мандић, Душан Оташевић, Милета Продановић, Миодраг Б. Протић, Раша Тодосијевић и Драгомир Угрен.