Menu
RSS
A+ A A-

ИЗ ЗБИРКЕ ПРИВАТНИХ КОЛЕКЦИОНАРА

ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ НАИВНЕ УМЕТНОСТИ

Тридесет дела Илије Башићевића Босиља која су у власништву шидских колекционара изложено у Музеју Илијанум



buba-ilijanum.jpg

Пре 36 година умро је Илија Башићевић Босиљ, земљорадник који је вероватно сасвим случајно, након губитка земље, почео да се бави сликарством. Прву слику је насликао у 62. години, вероватно не слутећи да ће оне некада бити признате у свету. А његов значај, не тако ретко у свету уметности, расте што време више одмиче.

Босиљеве слике обишле су цео свет, део су колекција многобројних установа од Јапана до Мексика. Добитник је више међународних признања, а 2007. године уврштен је у 50 најзначајнијих уметника наивне и маргиналне уметности у свету. У Музеју наивне уметности Илијанум у Шиду налази се 300 дела које је поклонио свом граду.

Изложба слика Илије Башичевића које се налазе у приватном власништву отворена је у Музеју Илијанум 14. новембра. Случај је хтео да то буде, након ранијег одлагања, баш на дан породичне славе Башичевића. Овога пута, из практичних разлога, изложена су дела само колекционара из Шида. Ради се о тридесет дела. Љубинка Пантић, директорка Музеја се приликом отварања изложбе захвалила власницима који су својом предусретљивошћу омогућили ову изложбу.

Критичари су Босиља сврстали у завичајне фантасте и симболисте, творце нових естетских начела, инстинктивне неопримитивисте. Без обзира где га сврставају, сви се слажу у једном: Илијино сликарство аутентична је уметност.