Menu
RSS
A+ A A-

ЈОШ ЈЕДНА РУСИНКА НА ПЛАТНУ

ПОЗНАТИ СЛИКАР САВА СТОЈКОВ ИЗ СОМБОРА НАСЛИКАО НАШУ СУГРАЂАНКУ НАТАШУ ЦИРБА



Одласци на испите на Педагошки факултет у Сомбору били су сасвим уобичајени за нашу суграђанку Наташу Цирба све до тренутка када је једном приликом упознала песника Дарка Кецмана, а после обиласка галерије, обрела се у кући познатог сликара Сомборца Саве Стојкова.

cirba-rusinka.jpg

- Упознала сам сликара Саву Стојкова и кроз разговор, господин Кецман је испричао како је моја баба Цецилија као девојка позирала нашем суграђанину и сликару Сави Шумановићу. И тако се дошло кроз спонтани разговор на идеју да и Сава Стојков наслика једну слику Русинке у народној ношњи те да ја будем модел - прича нам Наташа Цирба.

Наша саговорница каже да је одмах прихватила предлог уметника, али се јавио проблем како ће позирати с обзиром да живи у Шиду и да има обавезе на послу. Решење је брзо пронађено. Сава Стојков је  замолио Наташу да му пошаље две веће фотографије у русинској ношњи.

 Једну како седи, а другу како стоји. Наташа је испунила овај услов и послала сликару тражене фотографије да би после извесног времена настала слика Русинке у народној ношњи на платну димензија 100 пута 80 центиметара.

Слика је свечано представљена јавности у Руском Крстуру прошле јесени на отварању манифестације "Костелникова јесен". За ову свечану прилику, Наташа је поново обукла народну ношњу и на бини тамошњег Дома културе, заједно са сликарем Савом Стојковим, слика је представљена публици и медијима.

- Поносна сам што ме је Сава Стојков сликао и без обзира што је то учинио са фотографије, мислим да му је помогла и чињеница што ме је претходно упознао и стекао утисак о мом темпераменту и особинама. Задовољна сам што у свему има и неке симболике јер је Сава Шумановић овековечио на платну моју бабу Цецилију - каже нам Наташа.
У разговор се укључио и Наташин отац Мирослав, новинар у пензији који нам је кратко рекао како је дошло до тога да Шумановић наслика његову мајку.

- Моја мајка Цецелија је тада имала 17 година, а било је то 1936. године. Била је комшиница са Шумановићевим виноградом и с обзиром да је много радила и боравила у винограду, а Шумановић је волео да слика у природи, уочио је моју мајку и предложио јој да је наслика у народној ношњи. Како ми је она причала, у почетку се нећкала јер није било уобичајено да обична девојка позира сликару, правдајући се заузетошћу пословима у винограду и да нема времена да "дангуби". Шумановић је био упоран понудивши једну дневницу по дану позирања и тако је настала слика Русинке у црвеном - каже Мирослав Цирба и додаје да мисли да се ова слика сада налази у Музеју савремене уметности у Београду.

Слика коју је насликао Сава Стојков, налази се у његовој колекцији у Сомбору. Наташини родитељи, отац Мирослав и мајка Хелена каже да су поносни што се њихова ћерка нашла на слици али и да би волели да ова слика ипак буде доступна у Шиду. А да ли ће тако и бити, остаје да се види.