Menu
RSS
A+ A A-

РЕВИЈА СВИХ СЕКЦИЈА

ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ КПД "ЂУРА КИШ" ИЗ ШИДА

Културно-просветно друштво "Ђура Киш" из Шида, одржало је 21. децембра у сали КОЦ-а годишњи концерт који је био приказ рада свих селекција овог друштваtatjana-nadj.jpg

Наступиле су фолклорне групе из Шида (млађа и старија) те фолклорна група из Бикић Дола, а први наступ је имала и фолклорна секција из Беркасова. Реч је о играма из Буковине, Земплина и панонске регије као што су дубкани, русинске игре, полка, витерок, верховинско и игре из Земплина.

Представила се и женска певачка група са четири песме као и солисткиње Татјана Нађ из Бачинаца која је победила ове године на фестивалу "Црвени пупољак" у Руском Крстуру као и Наташа Цирба, која редовно учествује на фестивалу "Црвена ружа" у Руском Крстуру. Извођаче "Ђуре Киша" је пратио оркестар друштва под управом Јована Марковића. Несебичну помоћ у припреми концерта су дали и кореограф Јоаким Рац - Мими и за музику Јулијан Рамач - Чамо, обојица из Руског Крстура.

КПД "Ђура Киш" веома успешно сарађује и са друга два друштва у граду те су се и они као гости представили на концерту. СКУД "Свети Сава" је извео игре из Баната, а СКУД "Једнота" се представило кореографијама "Коло, коло мљинске", "Ако то ружа" и "Мал сом персцењ". Сала КОЦ-а је била пуна, тако да је публика уживала у 90-то минутном концерту пуном игре, песме, заједништва и може се рећи, доста позитивне енергије.

Председник КПД "Ђура Киш" Мирослав М. Цирба, уручио је књиге "Русини у Шиду и околним местима", пријатељима, сарадницима и поштоваоцима друштва, а међу њима и председнику општине Шид Миленку Дабићу и председнику СО Шид Живку Трбуку, који су присуствовали концерту.

Јарослав Сабол, потпредседник Националног савета русинске националне заједнице и председник РМ Друштва Русина из Новог Сада уручио је Мирославу Цирби репродукцију слике Саве Шумановића "Русинка из 1934. године" у знак добре сарадње и учешћу на фестивалима монодраме односно организацији фестивала тамбурашких оркестара "Мелодије Руског двора" који је први пут организован у Шиду у мају 2008. године. Концерт је завршен свечаном песмом "На многаја љета".