Menu
RSS
A+ A A-

ОПАНАК КРАЈ БОСУТА

 УСПОСТАВЉЕНО ПРИЈАТЕЉСТВО ИЗМЕЂУ БОРКОВИЋА И МОРОВИЋА



nosnje.jpg

Први Етно фестивал који је почетком августа одржан у Моровићу, окупио је бројне госте међу којима и КУД "Опанак" из Борковића код Бањалуке. Пријатељство између два места је успостављено на Етно фестивалу који је одржан у Бијељини.

- Наше друштво је веома младо јер смо основни тек пре неколико месеци али већ сада имамо преко 80 активних чланова. Одмах смо се укључили у броне манифестације које негују нашу културу и традицију па смо се тако и упознали са представницама Удружења жена "Моровићанке". Веома радо смо прихватили њихов позив да учествујемо на њиховом првом Етно фестивалу - прича Маринко Добраш, председник КУД "Опанак".

Гости из околине Бањалуке су веома добро припремили свој етно-штанд и привлачили пажњу бројних посетилаца што је на крају и пресудило да жири фестивала баш њихов штанд прогласи за најбољи.

- Изложили смо наше ручне радове који су веома богати, а ту су била и бројна јела све припремљена на традиционалан начин. Брашно је млевено на воденици као некада, а све је испречено испод сача. Представили смо и бројне предмете који су се некада користили у домаћинству - истиче Борка Стојановић, представница Удружења жена из Борковића.

Гости из Борковића су дошли у Моровић да се представе у најбољем издању, а осим етно-штанда, како нам је рекао Раденко Милојевић, представили су се и са фолклором затим изворном певачком групом, наступио је и гуслар Милован Ћулум, те здравичар Симо Шолак за којег нам рекоше да може да држи здравицу од три минута до једног сата.