Menu
RSS
A+ A A-

ВОЋАРСТВО

У последњих неколико година у шидској општини све је више пољопривредника који се опредељују за воћарство

 

То није ни мало случајно јер су стручњаци из ове области годинама тврдили да је подручје најзападније општине у Србији изузетно повољно за ову грану пољопривреде. Годинама је лидер у воћарству био некадашњи ПИК Шид и његов чувени воћњак Брањевина на коме су узгајане најбоље врсте бресака, јабука и крушака. Након пропасти шидског комбината и ИМ Срем у оквиру које се последњих година налазио воћњак Брањевина недалеко од њега ничу нови засади који обећавају да ће у догледној будућности Шид и околина постати значајни произвођачи у области воћарства.

Последњих неколико година запажене резултате постиже ЗЗ Граничар из Шида на свом воћњаку у Моровићу где се на неколико стотина хектара налазе најбоље сорте јабука и крушака. Поред њега у последње време на подручју шидске општине никли су нови воћњаци. Боравећи недавно у Кукујевцима и Шиду бивша потпредседница Владе Србије Ивана Дулић Марковић и бивши министар пољопривреде Горан Живков обишли су две новоизграђене хладњаче за смештај воћа.  

Хладњача у Кукујевцима власништво ЗЗ Рит је капацитета 200 вагона и опремљена је најновијом италијанском технологијом која омогућава смештај и чување које обезбеђује пласман производа на тржиште у току целе године. Слична је ситуација и у ЗЗ Греен Гроуп из Шида. Њихова новоизграђена хладњача је капацитета 100 вагона такође са најсавременијом технологијом у којој се у овом тренутку налази највећи део овогодишњег рода јабука и крушака са сопствених воћњака.  

Један од власника хладњаче у Шиду Зоран Грозданић је у разговору са бившом потпредседницом Владе Србије и министром за пољопривреду изјавио да је боравећи недавно на сајму у италијанском граду Болцано закључио да наши произвођачи воћа не заостају много за највећим произвођачима јабука и крушака у Европи. "Обилазећи плантаже на којима се налазе најбоље сорте јабука и крушака имали смо прилику да се лично уверимо да је технологија коју ми примењујемо готово идентична оној у најразвијенијим земљама Европске уније" рекао је Грозданић истичући да се код нас проблеми јављају приликом откупа и пласмана.  

Бивши министар пољопривреде Горан Живков је истакао током разговора да је једна од идеја министарства на чијем је челу био доскора да се у наредном периоду оформи Пољопривредна комора Србије коју би сачињавали власници земљорадничких задруга, фарми, пољопривредних газдинстава, воћњака и др. и која би заступала аутентичне интересе пољопривредних произвођача у Србији. Слична удружења већ постоје у многим земљама Европске уније и пракса је показала да су сви чланови ових удружења имали велике користи од тога.