Menu
RSS
A+ A A-

Лицитација за закуп државног земљишта

Након што је комисија СО Шид недавно завршила план заштите уређења и давања у закуп пољопривредног земљишта у државној својини очекује се да ће ових дана генерална комисија СО Шид расписати лицитацију

Према речима инж. Зорана Семеновића, који је био на челу комисије која је утврђивала колико је хектара у државном власништву. На лицитацији ће бити понуђено око 4 хиљаде и две стотине хектара земљишта које се налази у свих 19 катастарских општина."У извештају који смо сачинили и који је усвојила СО Шид понудили смо и на начин на који пољопривредници, земљорадничке задруге и предузећа могу закупити државно земљиште.

Наиме, да би избегли такозвану "тајкунизацију" у којој би само једна фирма или појединац извршио закуп понуђеног земљишта предвидели смо и величину парцела у свакој катастарској општини, тако да ће по нашој процени и лицитационом поступку моћи да учествује велики број пољопривредника са подручја наше општине", истиче Симеуновић. Оно што би евентуално могао да представља проблем, у овом тренутку је чињеница да се на одређеном броју парцела које ће бити предмет лицитације већ налазе засејани усеви.

Иначе, интересовање за закуп државног земљишта у шидској општини је велико и очекује се да ће у веома кратком року највећи део пољопривредних површина бити закупљене. У овом тренутку не зна се тачан износ закупа по једном хектару, али оно што је извесно он ће варирати зависно од квалитета пољопривредног земљишта.