Menu
RSS
A+ A A-

ЗАВРШЕНА СЕТВА СТРНИХ УСЕВА У ШИДСКОЈ ОПШТИНИ

Повољне временске прилике ове јесени које дуги низ година не памте ни најстарији овдашњи земљорадници ишле у на руку при сетви стрних усева

Највећи део послова обављен је у ширем агротехничком року, тако је засејано 5.500 хектара ораница задружног и приватног поседа. Највећи део површина је на ораницама земљорадника, тачније 4.168. док се на задружном поседу налази 1.332 хектара.

У погледу структуре доминантна је пшеница пошто је према подацима општинског одељења за привреду засејано "свега" 80 хектара под усевом јечма. Усеви су у највећем делу "солидни" мада би додатне кише којих није било ове јесени добро дошле бољем бокорењу биљака, како би спремно дочекале снег и ниске температуре.

Сама сетва је успешно обављена оцена је овдашњих пољопривредних стручњака, а није било проблема ни код потребних количина погонског горива. У овом моменту је немогуће дати оцену каква нас жетва наредне године очекује након обављене сетве, јер ће тога доста зависити од предстојеће зиме и падавина током пролећа. Једино што се са сигурношћу може рећи јесте недостатак површина под пшеницом у погледу поштовања "пољосмене", односно заступљености стрних култура на трећини ораничних површина.

Ова чињеница добро је позната стручњацима који је заговарају, али су услови тржишта и неутврђена цена откупа пресудни. Поређења ради можемо истаћи да се на ораницама у шидској општини пре 15-ак година сејало по 10-11 хиљада хектара, што таман одговара наведеној структури, јер су ораничне површине око 35.000 хектара. Да ли ће наредна сетва донети промене у том погледу видећемо, али овогодишње површине под кукурузом и сојом јасно указују да су то две најзаступљеније ратарске културе у шидској општини.