Menu
RSS
A+ A A-

Гибарац

Некада се мед у породици Проле производио уз рад у друштвеним предузећима а сада је то главни извор прихода

 

dedaveljko
Престанком рада у Месној индустрији "Срем Шид" Светислав Проле из Гибарца некадашњи хоби, па посао уз рад претворио је у основно занимање. Главни извор прихода у породици Проле данас је пчеларство. А то је дугогодишња преокупација у овој породици. Све је почео тата Вељко у Осијеку прије 32 године, иначе грађевински радник у пензији. Уз његову плату и плате синова пчеларство је некада било само додатни извор прихода.

Досељавањем у Гибарац 1993. године први су се у новој средини овим почели бавити, а данас је девет пчелара у том селу. Ипак, чујемо они су "највећи". Иако је то некада био уноснији посао, искрено кажу да се ипак исплати, у супротном не би га ни радили. Тренутно имају 150 кошница, мада кажу, то пчеларе треба питати на пролеће, када ће се видети колико је пчела преживело. Своје пчеле они носе у Привину Главу, Сот и Илинце. Када је добра година добије се и до 4 тоне меда. Ова је била лоша, најгора откако су дошли у Гибарац, па је принос знатно мањи. 
 
Мед се три пута врца - багрем, липа и ливада. Како се продаје на велико, цена је знатно нижа од оне на пијаци. Полен и прополис су производи које, такође, продају а често и поклањају. Гаранција квалитета добија се анализом у Новом Саду.
 
Поред кошница за процес производње неопходна је сушара за полен (скупља се свако вече) и врцаљке. Једну давнашњу врцаљку чувају као изложбени експонат. Некада ће, можда, красити просторију у којој ће се чувати мед, просторију која мора задовољити бројне захтеве, а тренутно они за то немају средстава. У Гибарац су дошли у недовршену кућу, уштеђевина је потрошена. У међувремену су се разболели Вељко и његова супруга, а син и снаја остали без посла.
 

Удружење пчелара у Шиду не ради баш много, тврди Вељко, а ни држава ничим не стимулише ову производњу. Волели би они да могу паковати мед у мање посуде, јер су хотелска паковања најисплативија, али сем амбалаже потребно је много тога. Ипак, био овај посао исплатив или не, треба га пре свега волети, а Проле га очито воле.