Menu
RSS
A+ A A-

"ФУТОШКИ" ДОНОСИ ЗАРАДУ

ДЕЈАН БОБАЉ ИЗ БИКИЋ ДОЛА УЗОРАН ПРОИЗВОЂАЧ КУПУСАfutoski.jpg

 

Када се упореде улагања и рад, повртарске културе доносе већу зараду од ратарских. Један од оних који производи и једне и друге је Дејан Бобаљ из Бикић Дола. С обзиром да је време набавке купуса за кисељење за зиму, питамо га како је задовољан овогодишњом производњом.


- Под купусом сам ове године имао једно јутро и то "футошког" и америчког хибрида "браво". Парцела се налази поред потока тако да сам за време летњих жега купус заливао и сада се не могу пожалити како је родио - истиче Дејан Бобаљ.


Купус је доброг квалитета и са "сечом" се почело већ негде половином септембра, а сада је "ударно" време. Просечна тежина главица је око два килограма али има и доста оних од по четири или пет килограма што смо и сами видели на парцели. А како је задовољан продајом и ценом, било је наше следеће питање.


- Производњом купуса се наша породица бави десетак година тако да имамо сталне муштерије које сваке године пазаре код нас. Оно што претекне, прода се на пијаци. А што се тиче цене, задовољан сам јер је сада 20 динара за килограм на велико и не верујем да ће пасти. Прошле године је цена била 10 динара што говори само по себи - напомиње Дејан.


У производњу купуса је укључена и мама Невенка, а када је сезона расађивања, копања и сече главица, ангажују се и надничари. Дејан рачуна да ће произвести 15 тона, можда и више, што ће донети бољи финансијски ефекат него пшеница или друга култура.