Menu
RSS
A+ A A-

ШТАЛА ИЗ ЏЕПА

САША БАЛАШЧАК ИЗ БИКИЋ ДОЛА ПОВЕЋАО БРОЈ КРАВА МУЗАРАkrave.jpg

 

 

 

 

 

 

У породици Балашчак из Бикић Дола годинама се узгајају краве музаре. Још пре много година отац Данко је оставио посао у предузећу и посветио се пољопривреди, а за свој животни позив пољопривредну производњу је изабрао и син Саша (29).

Он је схватио да се бољи резултати могу постићи бољим смештајним условима и повећањем броја грла.


- Пролетос сам од сопствених пара изградио шталу димензија 20 пута 10 метара са откупном станицом и санитарним чвором. На кредит на пет година узео сам још 13 крава и сада у штали има укупно 24 краве расе холштајн и сименталске. Не могу рећи да се од производње млека не заради неки динар али је то још далеко од онога како би требало да буде - закључује Саша Балашчак.


Млекара два пута месечно плаћа преузето млеко и гледа се микробиолошка исправност и масна јединица. Саша каже да женску телад оставља за даљу репродукцију, а мушку продаје. Да би се за краве обезбедило довољно хране, треба је произвести на њивама.

Саша заједно са оцем Данком обрађује 25 јутара своје земље и још узима 90 јутара у аренду. Сојом су засејали чак 65 јутара, 25 јутара је под кукурузом, 20 су имали под житом, а 11 је под детелином.

Да би се све на време обрадило неопходна је и сва потребна пољопривредна механизација, па је Саша купио и комбајн "Ђуро Ђаковић".


- Од пољопривреде и сточарства није лако живети али нешто се мора радити и надам се да ће се тржишни услови побољшати и да ћемо имати сигурнију и исплативију производњу. Када се ради да се и заради. У свим овим пословима мени доста помаже отац Данко - напомиње Саша Балашчак.