Menu
RSS
A+ A A-

ГУЖВА У ШТАЛИ

ЗВОНКО ЈУХАС ИЗ БАЧИНАЦА ЈЕ ПРОИЗВОЂАЧ ЈУНЕЋЕГ МЕСАkrave.jpgУ породици Јухасових у Бачинцима, већ две и по деценије се тове бикови. Прво је са производњом кренуо Андрија Јухас, а традицију наставио син Звонко. Властитим средствима су изграђене савремене штале капацитета 40 бикова у турнусу а годишње се обично утови око 30-так комада. У два наврата у априлу и мају, Звонко је испоручио 25 бикова.


- Моје штале никада нису празне. У априлу ми је остало 10 бикова за даљи тов, а летос сам набавио још 17 телади. Није то лак посао, а остао сам и без премије по грлу стоке јер пролетос влада Србије није дуже време формирана и није донета уредба о премијама, а утовљени бикови нису могли да чекају и морао сам их испоручити. Садашња цена покрива само просту репродукцију. Било би добро када би цена била барем 1,65-1,70 евра по килограму јер је прошле године цена била 1,68 евра - каже Звонко Јухас.


Поред това бикова, Звонко обрађује и 35 јутара земље јер треба произвести и доста хране за тов. У послу  му помажу и супруга Биљана и син Игор. Највише производи кукуруз и луцерку које користи у исхрани бикова.


- Посредством домаћих откупљивача бикове продајем у Босни и новац се добија домах "на руке", али питање је докле ће трајати овакав начин откупа. Улагања у производњу су јако велика, а о раду да се и не говори. На срећу, јунетина је доста тражена на тржишту па се надам да ће ваљда доћи бољи дани за нас произвођаче - закључује Јухас.