Menu
RSS
A+ A A-

ПУНЕ РУКЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ

ЈЕЛИЦА И ДРАГАН МИТРОВИЋ ИЗ ШИДА, УЗОРНИ ПРОИЗВОЂАЧИ ПОВРЋА И ЈАГОДА


plastenici.jpg

Читаву деценију брачни пар Митровић из Шида, Јелица и Драган се баве производњом поврћа и то најпре на отвореном простору, а пет година производњу су организовали под пластеницима. Тренутно имају девет пластеника, по четири у Беркасову и на њиви са десне стране пута према Товарнику, а пластеник код куће служи за производњу расаде. Обрађују Митровићи 15 јутара земље, а од пре две и по године, Драган је напустио стално запослење у "Млинтесту" где је радио као електро-техничар, да би се у потпуности посветио пољопривреди.


- Све ове пластенике сам сам израдио, поставио систем за заливање "кап по кап" и кренуо са савременом производњом салате, младог лука, ротквице и спанаћа, а касније долази парадајз, паприка бабура и рога и феферона па после парадајза краставци. Већ после 42 дана вегетације следи берба краставаца и онда се припремају културе за пролећну бербу и тако у круг - каже Драган Митровић, а његове речи потврђује и супруга Јелица, приликом наше посете њиви с пластеницима.

И заиста смо се уверили да Митровићи имају пуне руке после јер се се припремали за расађивање салате, а пре тога су расадили јагоде 18 хиљада струка са чијом производњом су кренули пре три године и веома су задовољни. Очекују да следеће сезоне уберу чак 10-ак тона ових црвених плодова. О својим задужењима, Јелица нам каже:


- Радим све послове овде у пластеницима заједно са мужем, а највише времена на пијаци проводим ја, јер није довољно само нешто произвести већ треба знати и продати. Сада у јесен се краставац веома добро продавао, а добро смо прошли и на лубеницама и дињама јер смо имали пола јутра колико смо имали и раног кромпира. Имали смо и четири јутра кукуруза "шећерца" за кување и продавала сам и по 1.200 клипова за пијацу, а вишак се продао на кванташу.


Митровићи планирају да следеће сезоне имају више јагода под пластеником, а не само на фолији те да засаде шпалир купина како би направили природну заштиту од ветра, направе мини-хладњачу, још више произведу живића јагода за продају...


- У пољопривреди као и у другим делатностима, човек увек мора ићи напред пратећи савремену технологију производње. Доста читам стручну литературу, а по потреби одлазим и на семинаре. Доста се ради у овој производњи али се и заради. Сам си свој газда, а за веће послове обично ангажујем и сезонске раднике - рече нам на крају Драган Митровић.