Menu
RSS
A+ A A-

КУПУС ЈЕ ЧУДО

ПОСЕТИЛИ СМО ПОЉОПРИВРЕДНИКА СЛАВКА СТЕВИЋА ИЗ БАЧИНАЦА



kupus.jpg

 

 

Дугогодишња преокупација Славка Стевића је производња купуса. Али, да би обезбедио нормалан живот својој породици, он проналази разне начине за зараду. Продаје, између осталог, и гашени креч



Већ 15-ак година Славко Стевић  из Бачинаца бави се производњом купуса који, углавном, продаје на шидској пијаци. Са једног јутра добије око два вагона купуса, а обично 30-ак одсто урода остане на њиви, што се после само заоре.


- Мој купус је проверено доброг квалитета, изузетно је добар за киселење. Ја сам производим семе, а моје муштерије су се увериле у квалитет. Како је преко зиме на њиви остало купуса, обрао сам га и продао за Светог Јована. Сем што продајем купус, за властите потребе храним две крмаче, а увек имам и 4-5 нераста, па се и ту заради који динар. Али, ни то није све, правим ја и гашени креч који продајем у селу и околини. Сналазим се како знам и умем да моја породица преживи - о својим занимањима и изворима прихода прича Славко Стевић.


На око шест јутара земље сеје он пшеницу, и кукуруз а као у сваком сеоском домаћинству има он и башту за поврће. Славко има и необичну пушницу коју нам је с поносом показао. Она је од земље одигнута неких 70-ак сантиметара, бетонирана је али на неколико места су остављени отвори, јер се ложи са бочне стране извана. У средини пушнице је осовина, која се окреће, са три нивоа за вешање месних прерађевина. Сем што је лепа за око, оваква пушница је и практична јер системом окретања надохват је сваки производ.


- Ипак бих волео да имам неки сигурнији посао, али хајде за мене мање-више, али да је овим младима обезбедити сигурнију будућност. Тај посао им је препрека за склапање брака, некако се плаше будућности - каже Славко.


У породици Славка Стевића живи отац Станко  по коме је име добио Славков 24-годишњи син који ради у Биг Чикену. Ту су још супруга Мира  и 19-годишњи Предраг, који је завршио занат и тражи посао.