Menu
RSS
A+ A A-

СОЈА ПРЕ СВЕГА

ЗЕМЉОРАДНИЧКА ЗАДРУГА "СРЕМКОП" ИЗ ГИБАРЦАmilankovic.jpg

 

 

"Сремкоп" сарађује са преко сто коопераната. Највише се, убедљиво, сеје соја. Коректна сарадња са прерађивачима
Основна делатност  земљорадничке задруге "Сремкоп" из Гибарца, која ради шест година је уговарање и производња ратарских култура. Културе које се сеју су пшеница, соја, сунцокрет и шећерна репа, као и кукуруз.


- Кооперанти, њих стотинак, углавном су из Гибарца, Бачинаца, Кукујеваца и Шида, те део из Мартинаца. Годишње уговоримо сетву на око хиљаду хектара свих култура, од чега се највише посеје соја. Радимо са АД Дијамант из Зрењанина и Дунавка из Великог Градишта. Сарадња је обострано коректна, ми добијемо редовну исплату од стране прерађивача, па се и кооперанти на време исплате.

Шећерну репу сада пласирамо у фабрику шећера "Доњи Срем" из Пећинаца. Прошле године је било проблема са вађењем репе јер је у октобру пало 140 литара по метру квадратном. Ипак, наши кооперанти су је у потпуности повадили - упознајемо се са начином рада ове задруге у разговору са директором "Сремкопа" Бошком Миланковићем.


Ова задруга поседује комплетну механизацију, од трактора до комбајна. Мада је задруга регистрована за извоз и увоз овај део посла није исплатив, па се трговина још увек обавља искључиво на територији наше државе.


- Ми смо јесење орање на време завршили и почеле су припреме за пролећне радове. Набавили смо ђубриво за прехрањивање пшенице која је била снегом прекривена и заштићена у време ниских температура. Сада је треба преконтролисати и извршити тровање глодара - подсећа Миланковић и додаје на крају разговора да у селу остварује добру сарадњу са Месном управом. С обзиром на лошу прошлу јесен са обилним падавинама и линије су у лошем стању па би, мишљења је, требало више улагања на сређивању атарских путева.