Menu
RSS
A+ A A-

НОВО ЗРНО СВЕ СКУПЉЕ

КАКО СТЕ СЕ ПРИПРЕМИЛИ ЗА ПРОЛЕЋНУ СЕТВУ?



davidovic.jpg




Милорад Давидовић:
- За ову сетву трошкови репроматеријала су јако порасли како семена, ђубрива тако и хемијских средстава и горива. Шта рећи када 10 килограма семенског кукуруза кошта 3.250 динара.
Планирам да засејем 10 јутара кукуруза, исто толико и соје, а биће и неколико јутара сунцокрета. Без вештачког ђубрива се не може, а и оно је знатно поскупело. Заштитна средства још нисам набавио док не видим шта ће бити дубинско, а шта површинско прскање.
Ранијих година сам се задуживао за репроматеријал за тзв. "паритете" и то чини 90 земљорадника како би исфинансирали сетву. За ову сетву се нисам задуживао већ све сам финансирам јер сам продао бикове, па се дошло до нешто пара и нећу морати плаћати никакве камате.



Никола Михњак:
- Планирам да засејем четири јутра кукуруза и пет јутара соје. Све је драстично поскупело у односу на прошлу сетву. Врећица од 10 килограма семенског кукуруза НС 640 кошта 3.360 динара, па гориво и ђубриво. Семенски кукуруз је сигурно скупљи за 50 посто у односу на прошлу годину. Поскупели су и хербициди, али не толико. Биће тешко али ће се сетва некако обавити. Под житом имам четири јутра и бацио сам 140 килограма "урее" по јутру, а паритет је био 220 килограма жита за 100 килограма вештака. Минуле године кукуруз је имао добру цену тако да сам задовољан јер сам три јутра одмах овршио, а један вагон сам оставио за исхрану свиња.



Славко Билић:
- Улагања су веома скупа јер имамо европске цене репроматеријала, а производи сељака су јефтини. Планирам да посејем зоб и детелину због оваца и говеда, а и нешто кукуруза за исхрану свиња. Рачунам да ће по три јутра под детелином и исто толико под зоби бити довољно за стоку. Вештачко ђубриво је, такође, јако скупо али срећом имам доста стајњака па онда мање трошим вештак. Поред високих цена репроматеријала, брине ме и какво ће бити пролеће и лето јер смо лане имали сушу.



Михајло Роман:
- Сетву једино могу да обавим задуживањем, а најбоље је ко може сам да је исфинансира. Планирам да засејем 9,5 јутара соје и хектар кукуруза за своје потребе. Чини ми се да је "вештак" поскупео више преко 50 посто, дизел је 85 динара, заштитна средства су скупља сигурно 20-30 посто. До пре две године сам сејао и шећерну репу али је то постао најнеисплативији усев и сада сам се преоријентисао на соју и мислим да су цене соје и кукуруза оптималне. Имам и седам јутара жита које је у одличном стању па се надам и доброј жетви ако послуже временске прилике.