ЈАКИМ ШАНДОР, ИНДИВИДУАЛНИ ПОЉОПРИВРЕДНИ ПРОИЗВОЂАЧ ИЗ БАЧИНАЦА
st7_jakim.jpg

Јаким Шандор из Бачинаца се убраја у категорију пољопривредних произвођача "на малом поседу" јер обрађује седам хектара ораница, а осим ратарских култура у производњи је заступљено и сточарство, али у мањој мери.

- Посејао сам кукуруз, соју и детелину и то на "задужење" јер се другачије не може. Улагања су јако велика јер репроматеријал пуно кошта, а тржиште је доста несигурно и променљиво тако да сељак не зна колико ће коштати његов финални производ, да ли ће нешто уопште зарадити или ће остати у минусу - прича Шандор.

Раније се више посвећивао сточарству али је оно у великој кризи тако да сада узгаја свиње само за своје потребе, а понеки комад се и прода. Такође држи једну краву музару, а млеко које претекне, прода. Регистровао је и пољопривредно газдинство као и многи други.

- Радити се мора па једне године боље роди један усев и има цену, а следеће други и тако. Сељак је на то већ навикао. Имам свој трактор и основну механизацију тако да на време обрадим сву земљу. Да је сигурност производње већа и сељак би боље живео и више производио - каже Јаким Шандор.