Menu
RSS
A+ A A-

ЗЕЛЕНИШ ЗА КВАНТАШ

ЗОРАН МАЦУРА ИЗ ШИДА, УСПЕШАН ПРОИЗВОЂАЧ РАНОГ ПОВРЋАst8-9_kvantas.jpgУ пластеницима Зорана Мацуре, произвођача раног поврћа из Шида у пуном замаху је берба краставаца такозваног "салатара". Мацура убире краставце из два велика пластеника у Беркасову, а у сваком је по 1.250 струка овог поврћа и из још два пластеника у Шиду са по хиљаду струка у сваком. Прва берба је уследила крајем марта, а Мацуру питамо, исплати ли се ова производња.


- После зелене салате коју сам имао у шест мањих пластеника, стигли су краставци. Око 1. марта су из чашица расађени у пластеник и сада их свакодневно берем да би били у првој класи дужине 18-20 сантиметара. Прода се нешто на пијаци у Шиду, а највише продајем у Београду на кванташкој пијаци. Пуно се ради, али и заради - прича нам Мацура.


Мацура рачуна на производњу од 12 тона краставаца и свестан је да цена пада како сезона одмиче али се нада да ће и касније продајом на велико остварити неку просечну цену од 50 динара по килограму.


У слободним пластеницима, место је сада заузео парадајз, рачуна и да ће после краставаца расадити крајем јуна још парадајза који треба да се бере око 1. септембра. Такође че се на отвореном наћи и извесна количина купуса, карфиола и брокола. Повртарство изискује доста рада, а осим Зорана, раде и његова супруга Јасна и њени родитељи, а по потреби се ангажују и надничари.