Menu
RSS
A+ A A-

ЗАРАДА ИЗ ИНКУБАТОРА

ЂОРЂЕ РАЈКОВАЦ ИЗ ШИДА ДЕЦЕНИЈУ И ПО ПРОИЗВОДИ ДОМАЋЕ ЈЕДНОДНЕВНЕ ПИЛИЋЕst13_inkubator.jpg

Поред хибридних белих товних пилића, на нашем подручју се узгаја и тзв. домаћа живина која је прилично отпорна и углавном се користи за јаја, а мање за производњу меса. Готово деценију и по у породици Рајковац у Шиду производе се једнодневни пилићи домаћих раса, а овим послом се више година бави Ђорђе Рајаковац.


- Сезона почиње од половине фебруара и траје до половине јуна - започиње причу Ђорђе. - јаја набављам у Ердевику и Вашици и сваки трећи дан у инкубатор стављам хиљаду комада. Укупан капацитет инкубатора је око шест хиљада јаја. У преткомори је температура 37,8 степени и ту су јаја 18 дана уз влагу од 60 посто и вентилацију и аутоматски се окрећу. После тога, 18-тог дана се лампирају ипребацују у комору где је температура за пола степена мања.


температура, влага и вентилација се аутоматски контролишу, а аларм обавештава о евентуалним променама како бис е на време реаговало. Излагање пилића почиње 20-тог дна аи пребацујус е у псоебан бокс,а  21-ог дана се сви излегу. На наше  питање, шта ако нестане струје, Ђорђе одговара да у року од два сата температура не сме пасти два-три степена јер се у противном мора укључити агрегат којир ади на чврсто гориво.


- Објекат у којем су инкубатори мора бити изолован, а наши инкубатори и боксови су ручно прављени. свакодневно треба неколико сати посла и у сезони произведем и до 15 хиљада пилића. Све се прода код куће, на пијаци у Шиду и нешто у Ердевику јер су ови пилићи квалитетни и отпорни и добро се отхране - рече нам на крају Ђорђе Рајковац.