Menu
RSS
A+ A A-

БИКОВИМА РЕКАО ЗБОГОМ!!!


Десетак година се Никола Стојецки из Шида бавио товом бикова и сваке године је товио по неколико грла за тржиште и једно за потребе свог домаћинства. Међутим, после прошлогодишЊе производЊе, када је све ставио на папир, остали су губици па је ове године биковима рекао збогом, а штала је остала празна. Додуше, једно грло ће, ипак, утовити али за своје потребе.

- Прошле године сам товио четири комада девет месеци и на крају су имали укупно 2.240 килограма. Међутим, смаЊена је откупна цена и износила је 1,5 евра, а годину дана раније је била 1,8 евра. Тада је кукуруз био хиљаду динара метар, а прошле године цена кренула са 1.200 на чак 2.000 динара. За теле је 2006. године требало издвојити просечно 350 евра, а прошле године 430 - наводи Никола Стојецки.

И за пласман већ утовљених бикова се сналазио па је бикове продавао приватној кланици из откупа Пећинаца, а прошле године "Агропапуку". Каже да проблема има и када је у питаЊу државна стимулација за говеда у износу од седам хиљада динара по грлу јер се после предаје потребне документације, на новац чека месецима. Због веома тешке и нерентабилне производЊе, определио се да јунеће месо произведе само за потребе своје породице