Menu
RSS
A+ A A-

УГОСТИТЕЉСТВО ЗАМЕНИО ПОЉОПРИВРЕДОМ

ЗДРАВКО ЗЕЦ ИЗ ПРИВИНЕ ГЛАВЕ ОБРАЂУЈЕ ЗЕМЉУ И УЗГАЈА ОВЦЕcoban-ovce.jpg

Обрадом пет-шест јутара земље и узгојем оваца, Здравко Зец из Привине Главе, обезбеђује егзистенцију за себе и супругу. До рата деведесетих је са породицом живео у Пакрацу и бавио се угоститељством, а онда је силом прилика дошао на ове просторе. Преживети се некако морало те се Здравко окренуо пољопривреди.


- Нешто се мало заради од земље, а нешто од оваца и тако се некако живи. Овце сам почео да узгајам 2001. године и сада имам 55 оваца и 15 јагањаца расе витермберг. Свакодневно долазим овде на игралиште изнад села, где овце напасам, а у близини куће имам пашњак. У послу ми помажу и моји верни пси, да овце негде не залутају и нестану - каже нам Здравко Зец.


Зими су овце углавном затворене, али и тада када су лепи дани, пушта их поготово што су претходне две зиме биле без снега и јаких мразева, те је остало траве. Реч јео раси оваца за месо које се два пута годишње јагње, а Здравко их углавном продаје код куће, јер му купци долазе "на ноге.". На питање да ли ће евентуално повећати стадо, само нам је кратко одговорио:
- Овај број је за мене оптималан тако да не размишљам о повећању броја оваца. Некако се живи и овако.